Az oroszok a valaha mért második legnagyobb búzatermésre készülnek

agrarszektor.hu
Az 2019/20-as gazdasági évben ismét több búza terem a világban, a globális termés az USDA szerint 777 millió tonna lesz. Az Európai Unióban, Oroszországban és Ukrajnában is több kenyérgabonát arathatnak idén. A fogyasztás is nőni fog azonban, ahogy az alacsonyabb árnak köszönhetően a takarmányozási célú felhasználás is. A világ zárókészlete mégis emelkedni fog, ennek nagyjából a fele Kína raktáraiban - számol az USDA.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt hét évben - a tavalyit kivéve - mindegyikben meghaladta a világtermelés a felhasználást búzából. A tavalyi gyenge év után a világ meghatározó termelő és exportáló országainak mindegyikében emelkedni fog a kibocsátás.

Oroszországban a valaha elért második legnagyobb termésnek néznek elébe. A növekedés 7 százalékos a tavalyi évhez képest. Az átlaghozam ugyan még mindig csak 2,9 tonna/hektár, de mindez 26,5 millió hektárral beszorozva 77 millió tonnás termést eredményez. Az őszibúza az orosz termés mintegy háromnegyedét teszi ki, a többi tavaszi vetésű. A téli időjárás kiválóan alakult az őszibúza szempontjából, és a vetésterülete is csúcsra emelkedett. Míg az őszibúzát júliusban aratják, addig a tavaszit csak augusztus végén takarítják be.

Ukrajnában szintén rekordgyanús az idei termés, ezért komoly árumennyiségre van kilátás a fekete-tengeri kikötőkben. Ám a nagyobb termés miatt az európai búza is megőrzi versenyképessét a nemzetközi piacon. A takarmányozási célú felhasználás a világ számos régiójában növekszik, és bár a legnagyobb mértékben az Európai Unióban, az öreg kontinens a világ kettes számú exportőre lehet az új gazdasági évben.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?