Sok lesz a búza: ilyen árakra számítson!

Agrárszektor
Úgy tűnik, a tavalyi mélypont után ismét felívelő pályán van a világ búzatermelése, benne Európáé is. Igaz, a térségünkben 5-12 százalékos terméskiesés sem kizárt ebben a gabonában 2018-hoz képest, de ez csak azért van, mert nálunk minden pont fordítva történik, mint a közösség legnagyobb kibocsátóinál. Míg mi egészen jól megúsztuk a tavalyi aszályt, addig Északnyugat-Európa szabályos természeti csapásnak élte meg a szezont. Most úgy tűnik, náluk kedvezőbb a helyzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az USA agrárminisztériuma (USDA) május első felében teszi közzé először a 2019/2020. évi szezonra vonatkozó globális kitekintését, mely szerint a világ búzatermése a 2018/2019. évinél 6 százalékkal több, 777 millió tonna lehet. Ez a kibocsátás várhatóan jóval felülmúlja a 759 millió tonnára jelzett felhasználást, így 293 millió tonna (+7 százalék) termény maradhat a tárolókban. Az USA-ban a 2018. évinél közel 1 százalékkal több búzát takaríthatnak be a gazdák idén nyáron (51,6 millió tonna). A fekete-tengeri országokban is emelkedhet a termelés: Oroszországban 77 millió tonna (+7 százalék), Ukrajnában 29 millió tonna (+16 százalék) búza kerülhet a magtárakba - tudósít piaci jelentésében a NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet.

Európára nézve is erős termésemelkedést mutat az USDA grafikonja. Hasonló évet zárhatunk, mint 2017-ben, de a 2014/15-ös évek rekordjait nem közelítjük meg. A termelési mélypontok a 2011/12-i évi aszály idején voltak. Érdemes mindezt összevetni majd a következő grafikonnal is, ahol az árak alakulását mutatjuk be.

A Tallage májusi előrejelzése szerint az Európai Unióban közel 17 millió tonnával 144 millió tonnára nőhet a búzatermelés - ez bő 13 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Az unió négy legnagyobb búzakibocsátójában - Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Lengyelország - ugyanis várhatóan 10-13 százalékkal múlja felül az idei termés a tavalyit.Hozzá kell tennünk: tavaly gyenge évet zártunk a száraz időjárás miatt (lásd fenti grafikon).

Hogy el tudjuk képzelni, milyen hatása lehet a mostani termésnek az árakra, vessünk egy pillantást az alábbi grafikonra. Jól érzékelhető az aszályos 2011/12. év és a bőtermésű 2014/15-ös évjárat hatása. A 2017. évi magas ár még a világkészletek folyamatos apadására tett reakció volt, amit a 2018. évi gyenge termés stabilizált. Most azonban fordulat következik.

Alább a magyarországi búzaárak alakulását szemléltetjük a tavalyi betakarítás óta eltelt időszakban. Pillanatnyilag még az ótermés forog a piacon, ára azonban a jó terméskilátásoknak köszönhetően esésben van. A takarmány- és az étkezési búza között - az egyre csökkenő kínálat miatt - kezd szétnyílni az olló. Aki még nem adta el a búzáját, annak ideje lépni, ez jobb már semmiképpen nem lesz.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?