Szabad kezet kapnának a fejlesztők: Így csinálhatnak a GMO-ból hagyományos terményt!

agrarszektor.hu
Számos új genetikailag módosított termény kikerülhet a GMO-k köréből, ha a kormányzat új biotechnológiai szabályozását elfogadja a törvényhozás. Az új javaslat egyértelműen a fejlesztőknek kedvez. Csökkenti a bejelentéssel kapcsolatos költségeiket és bővíti a piacukat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az új szabályok a minisztérium szerint csökkentik a genetikailag módosított növények fejlesztésének költségeit. A múlt héten benyújtott jogszabály szerint a

mentesülhetnek a GMO-szabályozás alól azok a növények, amelyekben a módosított tulajdonságok "hasonló jellegűek, mint amelyeket hagyományos nemesítési technikákkal is el lehet érni".

Ráaádásul a fejlesztők maguk dönthetnék el, hogy az új tulajdonság ebbe a kategóriába tartozik-e - írja a bloomberg.com. Az agrárminisztérium úgy számol, hogy ha elfogadják a javaslatot, akkor átlagosan 3,6 millió dollárt spórolnak a fajtatulajdonosok minden új, génmanipulációval kifejlesztett árunövényen, ha az nem esik az Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Hivatal, vagy a Környezetvédelmi Minisztérium hatálya alá. Ha egyéb kormányzati szerv is szabályozná a termény forgalmazását, akkor további 730 ezer dolláros megtakarítás érhető el az új javaslattal.

 

Ez a fajta józan megközelítés több választási lehetőséget ad a gazdálkodók és a fogyasztók kezébe is" 

- kommentálta a hírt az agrárminisztérium Marketing- és Szabályozási Hivatalának munkatársa, Greg Ibach. A javaslat az Obama-kormányzat szabályozását váltja, amelyet 2017. januárjában fogadtak el, de később a Trump-kormányzat visszavonta. Az agrárminisztérium szerint azért is volt szükség az új szabályokra, mert a régebbi verzió túlságosan sok adminisztrációs terhet állított a GMO-termékek fejlesztői elé és elfojtotta az innovációt.

A mostani törvényjavaslat 1987 óta az első, amelyik komolyabban felülvizsgálja a biotechnológiával kapcsolatos rendelkezéseket - közölte a minisztérium. A szövegezését augusztus 5-ig lehet véleményezni, azután a minisztérium elkészíti a végleges verziót.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?