Napraforgó: nagyjából annyi lesz, mint tavaly

agrarszektor.hu
Romániában már csaknem kétszer akkora területet foglal el ez az olajosnövény, mint nálunk vagy Franciaországban, de az előrejelzések alapján az európai összetermés így is a tavalyi szint körül várható. Ukrajnában egy kicsivel gyengébb lehet a végeredmény, mint a 2018. évben regisztrált, kiugróan jó termés.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Stratégie Grains május legvégén Bulgáriában 800 ezer hektáros napraforgóterületről tudott, ami 5 százalékos bővülés az előző évhez képest. Franciaországban a 15 százalékos területnövekedés ellenére sincs több napraforgó, mint nálunk szokott: 630 ezer hektárt vetettek be vele. Románia a legnagyobb napraforgótermesztő az unióban: a termőterületet idén 5 százalékos bővüléssel már 1,16 millió hektárra teszi a Stratégie Grains. Az amerikai agrárminisztérium (USDA) utolsó előrejelzése alapján

az Európai Unióban összesen 4,25 millió hektárról 2,28 t/ha-os átlaghozam mellett 9,7 millió tonna napraforgómag kerülhet a raktárakba - ugyanannyi, mint tavaly.

Ukrajnában az amerikai agrárminisztérium szerint 6,2 millió hektárt foglal el a növény, és 2,39 t/ha-os átlaghozam mellett összesen 14,8 millió tonnás össztermés várható tőle, nem sokkal kevesebb, mint tavaly. Ha így van, akkor keleti szomszédaink belehúztak a vetésbe, mivel május közepén még csak a termőterület 77 százalékán, 4,4 millió hektáron volt földben a mag. A térségünkben nagy termelő még Oroszország, ahol jóval kisebbek az átlaghozamok, mint Európában és Ukrajnában. Idén 7,85 millió hektárt vetettek be ezzel az olajosmaggal, de az 1,59 t/ha-os átlaghozam mellett az össztermés kevesebb lesz, mint az ukránoknál: 12,5 millió tonna körül alakulhat.

A mostani adatok alapján tehát bőven lesz napraforgó a térségünkben. Ami az árát illeti, kihathat rá a helyettesítő termék, azaz a repce árának várható emelkedése.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?