Ezt tette a júniusi hőhullám Európában

agrarszektor.hu
Azokban az országokban és országrészeken, ahol a búza még, illetve a napraforgó és a kukorica már virágzott, sokkal rosszabbul jártak a gazdák, mint ott, ahol nem ebben az érzékeny fejlődési fázisban érte az állományokat a trópusi meleg. Természetesen a szemtelítődés idején sem szerencsés egy ilyen rekkenő hőség. Magyarországon 1979 óta nem láttunk ennyire forró júniust. Az Európai Bizottság külön jelentést készített a rendkívüli hőség miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Európa legnagyobbb részét érintette a június végi rendkívüli hőhullám, de különösképpen Spanyolországot, Franciaország keleti felét, Csehországot, Németországot, Lengyelországot, Litvániát és Lettországot. Vagyis döntően azokat az államokat, ahol tavaly is megszenvedték az aszályt. Az árpa és a repce hozamait alapvetően már nem befolyásolta a trópusi meleg, és a durumbúzára is kevéssé hatott. Viszonylag keveset rontott az őszi búza, a kukorica és a napraforgó  terméskilátásain is. A legnagyobb hatással a tavaszi árpa, a zab és a tavaszi búza várható hozamaira lett. Kissé romlott a burgonya és a cukorrépa terméskilátása, de az elkövetkező hónapok ezt szerencsés esetben még módosíthatják - írja az Európai Bizottság becslésében (MARS különkiadás).

A nagy hőség negatívan befolyásolja a szemfejlődést, a C3-as növények fotoszinézisét, fokozza a légcserét és a párologtatást, előrehozza a tenyészidény befejeződését (kényszerérés), lecsökkenti a talaj víztartalmát, ami ha légköri aszállyal is jár, akkor többszörös stresszt okoz a növényben, esős időben pedig a gombás megbetegedések kockázatát növeli.

Franciaországban éppen a szemtelítődés idején érkezett a hősokk, Spanyolországban pedig a virágzó kukoricát és napraforgót érte. A többi, északibb fekvésű országban az őszi vetésű gabonák még a virágzás végén , illetve a szemtelítődés elején jártak a hőhullám érkezésekor. Németországban a burgonya és a cukorrépa is megszenvedte a meleget.

Európa többi részét csak részben érinettte a 30 fok feletti hőség, illetve az őszi vetésű gabonafélék már az érés utolsó stádiumában jártak, a kukorica jellemzően még a virágzás előtti, kevésbé érzékeny vegetatív fázisban volt. Magyarországon 1979 óta a legmelegebb  júniussal szembesültek a gazdák, a hőmérséklet a sokéves átlag felett 2-4 fokkal járt. Két héten át 30 fok feletti napi maximumokat mértek. A MARS jelentése kiemeli, hogy Magyarországon a búza mennyiségét már nem befolyásolta lényegesen a hőhullám, az eső és pára viszont a gombás betegségek révén károsan hathatott a szem minőségére.

A kukorica és a napraforgó fejlődésére viszont jó hatással volt, hogy az extrém hideg májust egy meleg és csapadékos időszak követte.

Éppen a virágzás előtt érte őket a hőhullám, ami nem befolyásolta károsan a fejlődésüket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?