Óriásit drágultak a műtrágyák, a gépek és a növényvédő szerek

agrarszektor.hu
Elképesztő mértékű inputanyag-drágulást figyelt meg a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet a magyar agráriumban. A 3,5 százalékos infláció triplájának, sőt egyes esetekben tízszeresének felel meg a regisztrált áremelkedés. A nitrogénműtrágyák terén a legsúlyosabb a helyzet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén júniusban a gyomirtó szerek értékesítési ára 1-18 százalékkal (a Reglon Air kivételével, amelyik nagyot esett), a rovarölőké 5-11 százalékkal, míg a gombaölőké 7-11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A NAIK AKI által megfigyelt készítmények között a legnagyobb árugrást a Wing-P és  a Lumax produkálta, 17 és 16 százalékkal. A Cherokee 11 százalékos áremelkedésen ment át, míg a többi megfigyelt készítményre az 5 százalékos áremelkedés volt a jellemző.

Sokkal rosszabb a helyzet a műtrágyák piacán: a mészammon-salétrom és az ammónium-nitrát ára egy év alatt 31, illetve 35 százalékkal nőtt. A kálium-klorid 11 százalékkal drágább most, a MAP és az NPK viszont csak 2-3 százalékkal kerül többe, mint tavaly ilyenkor. Nem csoda, ha a múlt év júniusához képest 12 százalékkal kevesebb fogyott a vizsgált műtrágyafélékből.

EZ IS ÉRDEKELHET

Új gépekre is rengeteget költöttek a gazdák, noha a statisztikai jelentésből nem derül ki, hogy mekkora árnövekedés mellett. Egy biztos: a traktorok iránt töretlennek tűnik a kereslet. A tavalyi 7 százalékos forgalomnövekedés után 2019. I. negyedévben is 11 százalékkal bővült a traktorok értékesítése. Új gépekre összességében 17 százalékkal, míg alkatrészekre 28 százalékkal adtak ki több pénzt a termelők, mint a tavalyi első negyedévben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?