Ennek a műtrágyaforgalmazónak most nagyon megy a szekér!

agrarszektor.hu
A K+S Németország legnagyobb műtrágyagyártója és -forgalmazója. A tőzsdén is jegyzett cég az idei második negyedévben emelkedő termelésről és értékesítési árakról számolt be. Ennek köszönhetően a konszern eredménye kétszemjegyű bővülést mutatott: nem kevesebb, mint 24 százalékkal nőtt az első negyedévhez mérten, és elérte 130 millió eurót. Ez még az elemzőket is váratlanul érte - írja a handelsblatt.com

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hír hallatán a cég részvényeinek értéke is emelkedni kezdett. Hozzá kell azonban tenni, hogy az első negyedév nem úgy sikerült, ahogy várták. Ennek oka a tavalyi év káliumbányászati nehézségeire vezethető vissza (az aszály és az alacsony vízállás a bányászat szennyvízelvezetését is meghiúsította), ami a teljes 2018-as évre rányomta a bélyegét. A konszern vezetője,  Burkhard Lohr idén márciusban már fordulatról beszélt, mondván, év végére elérhető lesz a 700-850 millió eurós adózás előtti eredmény is. Múlt csütörtökön ezt 730 és 830 millió euró közötti értékre pontosították.

Mások óvatosabb becsléseket adnak. Például a kálium piacán vezetőnek számító kanadai Nutrien - amelyik a Potash és az Agrium cégek összeolvadásából jött létre - úgy véli, hogy mérsékelt lesz a kereslet a kálium-klorid iránt. Ennek egyik legfőbb oka, hogy az USA-ban az időjárás idén erőteljesen visszavetette a termelést, így az ehhez szükséges inputok piacát is. Hogy ez mennyire kihat a növényvédő szerek világpiaci forgalmára is, arról itt írtunk korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET

Rosszul érinti a kálium-forgalmazókat az is, hogy Kína - a világ legnagyobb vásárlója - magas készletei miatt szeptemberig leállította ezen makroelem behozatalát. Maga a K+S ebben egyébként nem érintett, mivel ide nagyon kis mennyiséget szállít. Kína kivárása azonban általában befolyásolja  a világpiacot, és visszafogja az érvényesíthető árakat.


A K+S fő piaca Európa és Dél-Amerika, ahol eddig egészen jól alakultak a dolgok - különösen a tavalyi, aszállyal sújtott év után. Nemcsak az igény nőtt meg a műtrágyák iránt, hanem a fizetési hajlandóság is: a cég jelentősen tudta növelni az árait. Az idei második negyedév árbevétele 8 százalékkal haladta meg a tavalyit, és elérte a 879 millió eurót. Ez éves szinten 4 milliárd eurós forgalmat vetít előre.

A mezőgazdaságba értékesített káliumon 440 millió eurót kerestek, ami 15 százalékos növekedés 2018 hasonló időszakához képest,

és 95 millió adózás előtti eredményt hozott. Vagyis a második negyedévi 130 milliós eredményhez ez a szegmens 73 százalékban járult hozzá. A K+S végre hozzákezdhet, hogy ledolgozza hatalmas adósságát, amit a kanadai káliumbánya megnyitása okozott 2017-ben. A beruházás  3 milliárd eurót emésztett fel.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?