Csemegekukorica: vírusrezisztens és korai szuperédes hibridek a láthatáron

agrarszektor.hu
Kifogytak az európai konzervgyárak készletei csemegekukoricából, a feldolgozók nagyon várják az idei termést, többet is fizetnek most érte. Az idei szezont az időjárás és növény-egészségügyi problémák is nehezíttették. Ennek ellenére Magyarország továbbra is fontos szerepet tölt be a világ csemegekukorica-termelésében - hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói ágazati rendezvényén. A cég a közelmúltban egy amerikai csemegekukorica-nemesítőházzal gazdagodott, amit új hibridek előállítására használ ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az elmúlt évhez képest a termelési költségek és kockázatok növekedése miatt mintegy öt százalékkal - körülbelül 30 ezer hektárra - csökkent a csemegekukorica hazai vetésterülete. Ez a tendencia nemcsak hazánkban figyelhető meg, hanem rajtunk kívül az összes nagyobb feldolgozó-kapacitással rendelkező országban - Franciaországban, Lengyelországban és Szerbiában is. Magyarország továbbra is főszereplője a piacnak, a feldolgozott, prémium minőségű európai csemegekukorica kétharmadát továbbra is a francia és magyar gazdálkodók és vállalatok állítják elő. A világpiac éllovasa az Egyesült Államok, ahol a stagnáló konzervipari feldolgozás mellett dinamikusan bővül a frisspiacra történő termelés. Nagyon fejlődnek az ázsiai országok, amelyek trópusi, szubtrópusi fajtákkal látják el a kínai és indiai piacokat, hangzott el a Syngenta hagyományos hajdúszoboszlói szakmai rendezvényén.

"Jó hírt jelent ezzel szemben, hogy korábbi készletek kimerülésével a felvásárlási árak is emelkednek, és a fagyasztott csemegekukorica gyártókapacitása is bővült a tavalyihoz képest a bajai hűtő újraindításával és egy nyírlugosi beruházásnak köszönhetően"- ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A szakember kifejtette: a hazai termés döntő többsége, mintegy 95 százaléka konzervként és fagyasztva exportra kerül, a belföldi frisspiaci fogyasztás ezekhez képest elenyésző mértékű. A legnagyobb célpiacaink közé Németország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Lengyelország tartoznak.


Pereczes János a csemegekukorica idei termesztési szezonjával kapcsolatosan elmondta: a vetés indulásától kezdve számos körülmény nehezítette a hazai termelők munkáját. A száraz tavasz az első vetések kelésére kedvezőtlen hatással volt. Az átlagosnál jóval hűvösebb, csapadékos májusi időjárás pedig a vetések ütemezését és a kelést is nehezítette. A korai fajtáknál az átlagosnál erősebb golyvásüszög-fertőzés csökkentette a termést, és néhány helyen felütötte a fejét a kukorica csíkos mozaik vírusa. Az erre érzékeny fajták terméskiesése elérte a 25-30 százalékot is. A nyári viharok pedig jelentős károkat okoztak a rosszabbul gyökerező, gyengébb szárszilárdságú fajták megdőlésével. Kedvező, hogy a forró napok száma lényegesen elmaradt a tavalyitól.

Az idei csemegekukorica minősége többségében jónak ígérkezik. "Még a feldolgozási időszak több mint fele előttünk van, de az összes termésmennyiség várhatóan valamivel elmarad a gyárak által tervezettől", tette hozzá. Mint Tóth-Csantavéri Szilvia, a vállalat növényvédelmi szakértője előadásában hangsúlyozta: évek óta a rovarkártétel elleni megelőző kezelés a legfontosabb teendő csemegekukorica termesztésénél. Az idei évben is megjelentek a kártevők, a gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly is súlyos károkra képes mind a friss fogyasztásra, mind a feldolgozóipar részére értékesített állományban. Az esztétikai káron, az értékcsökkenésen túl másodlagos kártétel a sebzés, amely utat nyit egyéb kórokozóknak.


"Cégünk piacvezető hibridje továbbra is a GSS 8529. Már az idén is nagy területen termelik ennek a fajtának a vírusrezisztens változatát, a GSS 6924-et, amelyet korábban GSS 8529 M néven ismerhettek meg a partnereink. Az erős vírusfertőzések miatt a fajta gyors további terjedésére számítunk. A feldolgozók kapacitásának jó kihasználásához rendkívül fontosak a korai hibridek. Az utóbbi években két korai szuperédes újdonság forgalmazását kezdtük el: a Strongstar és Sweetstar reményeink szerint egyre nagyobb területeken jelenik majd meg a közeljövőben" - hangsúlyozta hozzá Pereczes János.

A Syngenta 2018-ban felvásárolta az Abbot & Cobbs (A&C) vetőmagcéget, amelyik az öt legnagyobb csemegekukorica-nemesítőház közé tartozik az Egyesült Államokban.

Az idei Syngenta bemutatón öt A&C nemesítésű hibridet is bemutattak. Néhány éven belül várható, hogy a két nemesítő team közösen olyan új fajtákat fog előállítani, amelyek ötvözik a két cég fajtáinak előnyeit. Az erős, többszörös betegség-ellenállósággal rendelkező növények képesek lesznek kiemelkedő minőségű és mennyiségű termés elérésére.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?