Nem reménytelen a helyzet: van megoldás a rettegett gyom ellen

agrarszektor.hu
A fenyércirok a kukoricatermesztők egyik, vagy talán a legnagyobb ellensége. Nagyon gyorsan szaporodik, és a legnagyobb probléma vele, hogy a szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, így szinte kipusztíthatlan a táblákból. Van azonban néhány lehetőség, amivel vagy a terjedését akadályozhatjuk meg, vagy pedig akár az egész növényt kipusztíthatjuk.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenyércirok Amerikából került Magyarországra, a nagymértékű monokultúrás kukoricatermesztés hatására azonban országosan veszélyesen elterjedt - írja az agroforum.hu. Egy néhány évvel ezelőtt készült országos gyomfelvételezés szerint Magyarországon ez a kukoricatáblákban legnagyobb helyet foglaló gyomnövény. A fenyércirokkal az az egyik legnagyobb probléma, hogy a monokultúrás táblákon termelt szántóföldi növények gyomirtó szereivel szemben ellenállóvá vált, az elterjedésének pedig a többi gyom kipusztulása kimondottan kedvez.

Terjedése ellen magérlelésének akadályozásával védekezhetünk - mindenekelőtt pedig kapálással, ami a kukorica 6-7 leveles korában a leghatékonyabb. Megelőzésének legjobb módja a vetésváltás, emellett bizonyos vegyszerkombinációk még hatásosak.

A fenyércirok nagymértékben csökkenti a kukorica növekedését és kevesebb lesz a termés is. Mivel a fenyércirok rokona a kukoricának, így azok a gyomirtó szerek, amelyekre a kukorica rezisztens, a fenyércirokra sincs hatással, illetve, ha van is, pár kezelés után a fenyércirok is hozzászokik, és ezért nem pusztul el. Van ugyanakkor a fenyérciroknak természetes ellensége, mégpedig két üszöggomba (Sporisorium cruentum, Sporisorium sorghi). Ez a két üszöggomba nemcsak a fenyércirok virágzatát pusztítja el, hanem a növényt is nagymértékben károsítja.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?