Agrár-környezetgazdákodók, figyelem: erre kell ügyelni a helyszíni ellenőrzéskor!

agrarszektor.hu
A hatóságok ellenőrizni fogják az integrált növényvédelmi előírások betartását az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevőknél. Az ellenőrzést a Magyar Államkincstár (MÁK) szakmai szervezetek bevonásával fogja ellenőrizni a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV.23.) FVM rendelet 8. melléklete alapján. Cikkünket a NAK tájékoztatója alapján készítettük.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az AKG pályázati felhívás szerint az érintett gazdálkodóknak az agrár-környezetgazdálkodásba vitt területükre általánosan be kell tartani a kötelezettségeket. Amennyiben valamely terület vonatkozásában meg nem felelés kerül megállapításra, úgy az adott tábla adott évben AKG támogatásra nem jogosult.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

A károsítók megjelenésének megelőzésére vagy azok mennyiségének gazdasági kárt okozó szint alá szorítására a biológiai, biotechnikai, agrotechnikai, mechanikai, fizikai és kémiai védekezési eljárásokat kell alkalmazni. Különösen a kultúrnövény optimális fejlődését biztosító, a károsítók elleni versenyelőnyét elősegítő agrotechnikai elemeket kell előtérbe helyezni.

Szántóföldi művelés esetén például azt nézik a hatóságok, hogy a jó-e magágykészítés, a mechanikai gyomirtás, a talajlazítás, a vetésváltás, a takarónövények termesztése, a talajtakarás, illetve a tarlóápolás valamelyikének alkalmazása megtörtént-e. Ültetvényben gyepesített sorköz esetén a hatóságok a kaszálás, fedetlen sorköz esetén a talajművelés megtörténtét ellenőrzik. Az alapvető információk a Gazdálkodási napló alapján kerülnek megállapításra. A gazdálkodóktól a rezisztens vagy toleráns növényfajták, a fémzárolt/ellenőrzött szaporítóanyagok használatát is elvárják.

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a vetőmag/vetőgumó eredetét?

Szántóföldi kultúrák esetében fémzárolt vetőmag használata kötelező, de minden fajnál egyszeri visszavetés engedélyezett, kivétel a hibridkukorica, a repce, a napraforgó és a búza. A hatóságok a vetőmag eredetét igazoló két évnél nem régebbi számla vagy bizonylat alapján ellenőrzik ezt. (Erre csak a 2017. január 1.-e után vetett növényeknél kerül sor.)

Burgonya ültetése esetén a területileg illetékes megyei kormányhivatalnak a növény-egészségügyi vizsgálatok elvégzésének céljából be kell jelenteni az áruburgonyából saját ültetésre szánt burgonya termesztését. Ezt a vetőgumó eredetét igazoló, két évnél nem régebbi számla vagy bizonylat alapján ellenőrzik, és azt is, hogy a bejelentés megtörtént-e saját ültetés esetén.

Öt évnél fiatalabb ültetvény esetében növényegészségügyi szempontból ellenőrzött szaporítóanyagot kell használni.


Hogyan ellenőrzik a hatóságok az ültetvény életkorát?

Az ültetvény életkorát és a szaporítóanyag növényegészségügyi ellenőrzését igazoló dokumentumok (növényútlevél, származási bizonyítvány, Nébih által kiállított igazolás, számla) alapján (bodza, homoktövis kivétel) ellenőrzik a hatóságok.

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a tápanyag-gazdálkodást?

Elvárt a talajvizsgálatra alapozott tápanyag-utánpótlás, szükség szerint talajjavítás és a talaj optimális nedvességtartalmát biztosító eljárások alkalmazása. A hatóságok elsősorban azt fogják megvizsgálni, készült-e talajvizsgálaton alapuló tápanyag-gazdálkodási terv? Ha igen, ezt megtekintik. Fontos szempont, hogy a tápanyag-gazdálkodási tervnek 5 évnél nem régebbi talajvizsgálaton kell alapulnia.

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a károsítók elleni intézkedéseket?

A károsítók elterjedésének megakadályozása a gépek, berendezések, öntözőcsatornák rendszeres tisztításával lehetséges, ezért az ellenőrök ezek szemrevételezése alapján értékelik a helyzetet.

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a megfelelő növényvédelmi intézkedéseket?

Elvárt a gyomnövények, kártevők és kórokozók természetes ellenségeinek védelme megfelelő növényvédelmi intézkedésekkel és a természetes ökoszisztémák védelmével. A hatóságok a Gazdálkodási napló alapján ellenőrzik a növényvédelmi intézkedések megfelelő vagy nem megfelelő voltát. Azt is megvizsgálják, hogy csak az adott kultúrában engedélyezett növényvédő szer került-e felhasználásra?


Hogyan ellenőrzik a hatóságok a károsítók folyamatos megfigyelését?

A károsítókat megfelelő módszerekkel és rendelkezésre álló eszközökkel folyamatosan figyelni kell. A megfelelő eszközök közé tartoznak a helyszínen végzett megfigyelések, tudományosan megalapozott előrejelzési és korai diagnosztikai rendszerek, továbbá szakirányító javaslatainak felhasználása. A hatóságok a Gazdálkodási napló alapján ellenőrzik a károsítók folyamatos megfigyelésének megtörténtét, vagy meg nem történtét. Vizsgálják azt is, hogy a növényvédelmi kezelések növényvédelmi előrejelzés alapján történtek-e.

A termelő, szükség szerint folyamatos táblaszintű és károsító előrejelzés (monitoring) eredményei alapján, illetve szakirányító igénybevételével eldönti, kell-e érdemi intézkedést alkalmazni, és ha igen, milyen növényvédelmi kezelésre van szükség. A károsítók esetében a kezelési döntés meghozatalakor figyelembe kell venni a konkrét területekre, a terményekre, és a sajátos éghajlati és időjárási viszonyokra meghatározott károsítási küszöbértékeket.

A hatóságok azt is megnézik, hogy van-e növényvédelmi szakirányítója a termelőnek? Ha igen, akkor megtekintik a szakirányítóval kötött szerződést. Egyéb esetben arra kíváncsiak, hogy a gazdálkodó rendelkezik-e megfelelő végzettséggel ahhoz, hogy az előrejelzés alapján dönteni tudjon a kezelések szükségességéről. A hatóságok ezt a zöld- vagy fehérkönyv alapján ellenőrzik.

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a biológiai növényvédelmi intézkedéseket?

A kémiai védekezési módokkal szemben előnyben kell részesíteni a megfelelő hatékonyságot nyújtó környezetbarát biológiai, fizikai és más nem kémiai módszereket, továbbá figyelembe kell venni a károsítók természetes ellenségeinek korlátozó szerepét. Hajtatásban, ha az adott kultúrában van lehetőség biológiai növényvédelemre, akkor egy vegetációs időszakban legalább egyszer biológiai módszert kell alkalmazni. A növényvédelmi kezeléseket a Gazdálkodási napló alapján ellenőrzik. Ezt agrár-környezetgazdálkodási támogatás esetén nem ellenőrzik!

Hogyan ellenőrzik a hatóságok a szerrotációt és a dózist?

A növényvédő szerek használatát és az egyéb beavatkozási formákat a szükséges szinten kell tartani. Törekedni kell a lehető legalacsonyabb dózis alkalmazására. A kezelések számát minimalizálni kell, a károsítók foltszerű előfordulása esetén lehetőség szerint meg kell oldani a foltkezelést, figyelembe véve, hogy nem szabad növelni annak a kockázatát, hogy a károsítók populációi rezisztenssé váljanak. Az adott évi növényvédelmi technológia megtervezése során figyelembe kell venni az előző évi növényvédelmi intézkedések hatékonyságával kapcsolatos tapasztalatokat.

A hatóságok a Gazdálkodási napló alapján ellenőrzik, hogy a növényvédő szereket csak a forgalmi kategóriájuk által meghatározott végzettséggel rendelkezők használták-e fel. Továbbá az almatermésűek, cseresznye, meggy, kajszibarack, őszibarack, szilva és szőlő kultúrák esetében betartották-e a szerrotációra és a növényvédő szerek felhasználására vonatkozó előírásokat.

A hatóságok arra figyelmeztetik a gazdákat, hogy készüljenek fel a helyszíni ellenőrzésekre, és aktualizálják a Gazdálkodási naplójukat. A gazdálkodási napló aktualizált változata itt tölthető le a NAK honlapjáról.
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?