Likevadász hírek riogatnak a növényvédő szerekkel

agrarszektor.hu
"A megye II-es bajnokságból a profi ligába" került a növényvédő szereket fogalmazó Nufarm Hungária Kft. azzal, hogy az ausztrál anyacég az utóbbi időszakban jelentős portfólió-vásárlásokat hajtott végre az európai piacon - jelentette ki agrarszektor.hu-nak adott interjújában Salamon György, a magyar leányvállalat ügyvezető igazgatója. Szerinte ma a gyártók és az agrártermelők számára az egyik legnagyobb kihívást a növényvédőszer-kivonások jelentik, amelyek tovább folytatódhatnak az Európai Unióban. Úgy látja, sokasodnak az iparággal szembeni "likevadász" támadások is, amelyek félrevezethetik a felhasználókat és a fogyasztókat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Agrarszektor.hu: A Nufarm Hungária Kft. június 30-i mérlegfordulóval zárta az előző üzleti évet. Milyen eredményt ért el a vállalat, és mely tényezők befolyásolták leginkább a gazdálkodást?

Salamon György: Az egyik alapvető befolyásoló tényező az időjárás volt. Speciális évről beszélhetünk, mivel komoly szárazsággal indult, aztán az aszály következményeit a későbbi esőzések valamelyest kompenzálták. A másik jelentős hatást pedig a vállalat életére az gyakorolta, hogy a Nufarm tavalyelőtt és tavaly a növényvédőszer-piacon portfólióvásárlást hajtott végre Európában, így sok új termék került hozzánk. Ez a Nufarm Hungáriánál 35-40 százalékos növekedést eredményezett, így a nyáron zárult üzleti évben megközelítettük a hétmilliárd forintos számlázott forgalmat.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A.: A Nufarm a portfólióbővítés érdekében az amerikai FMC Corporation-től, illetve a kínai tulajdonú Adamától és Syngentától vásárolt termékeket. Várhatók-e további hasonló lépések?

S.: Gy.: Az biztos, hogy a Nufarmnak is előre kell tekintenie, hiszen az utóbbi időszakban sok olyan cégfúzió történt, amely a növényvédőszer-piacot is érintette. Ma már kevés Nufarmhoz hasonló vállalat akad, amelyik nem olvadt össze egy másikkal. Remélem, hogy a jövőben is lesznek portfólió-bővítési lépések, de most az a legfontosabb, hogy a jelenlegi helyzetet stabilizáljuk, mert egy ekkora portfóliót átvenni gyártási és engedélyeztetési szempontból is összetett feladat. Kalkuláltunk például azzal, hogy egyes hatóanyagokat az uniós szerkivonások miatt nem forgalmazhatunk majd, de a változások lemenedzselése így sem könnyű. Azt mondhatom, hogy most egy másik ligában játszunk, mint öt évvel ezelőtt. Olyan, mintha a megye II-es labdarúgó-bajnokságból a professzionális spanyol első osztályba kerültünk volna. Mindkettő szép kihívás, de a játékot más stílusban játsszák.


A.: Saját termékfejlesztéseknél melyek a stratégiai szempontok?

S. Gy.: Meghatároztunk több stratégiai kultúrát, mint amilyen például a kalászos- és a kukoricatermelés is. A Nufarm Európában erős a szőlő, a zöldség- és a gyümölcsszektorban, illetve a legelőápolásban is, amely Magyarországon nem annyira frekventált terület, de például Írországban és Hollandiában igen. A növénykultúrák mellett az is lényeges szempont, hogy a szabályozásban mire lehet számítani három-öt év múlva. Ha az ember felsorolná azokat a hatóanyagokat, amelyek jelen pillanatban engedélyezettek Magyarországon, és megvizsgálná, hogy ezekből mennyi maradhat meg öt-tíz év múlva, biztosan érdekes képet kaphatna. Európában a növényvédő szerekkel kapcsolatban is egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi követelmények, és ezeket a termékfejlesztésnél- és gyártásnál mi is szem előtt tartjuk. Tehát nem a világ elpusztítására és az emberek megmérgezésére törekszünk, mint ahogy a növényvédő szerekről ezt egyes médiahírek igyekeznek beállítani. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a növényvédelem kapcsán milyen nagy felelőssége van a média korrekt tájékoztatásának. Fontos például tudni, hogy a növényvédő szerek engedélyeztetése teljesen hasonló, mint a gyógyszereké, és a folyamatba tízszeres-százszoros biztonsági faktorokat építenek be. A mai lájkvadász időkben könnyű egy blikkfangos hírrel vagy címmel olvasottságot szerezni, de ez nagyon félreviheti a laikus olvasókat és élelmiszerfogyasztókat.

A.:Az utóbbi időszakban átalakult a magyar leányvállalat szervezeti struktúrája is. Melyek voltak a legnagyobb változások?

S. Gy.: Az összetettebb működés miatt új munkaterületeket alakítottunk ki és létszámbővítést hajtottunk végre, így most a Nufarm Hungáriánál csaknem húszan dolgozunk. Másrészt az elmúlt másfél évben az SAP-ról teljesen új vállalatirányítási rendszerre, az Oracle-re álltunk át. Az átalakulás zöme mára befejeződött, és most arra koncentrálnunk, hogy a változásokat minél hatékonyabban kamatoztassuk a vállalat gyakorlati működésében. A Nufarm Európában mátrixszerűen működik, és a Nufarm Hungária a cég keleti divíziójában foglal helyet Lengyelország, Ukrajna, Románia, Csehország, Szlovákia és a balti államok mellett. A közelmúltban olyan döntés született, hogy a Nufarm csehországi és szlovákiai tevékenységét is Magyarországról kell irányítani.


A.: Ma a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos egyik legnagyobb kihívást a klímaváltozás jelenti. A módosuló éghajlat mennyire befolyásolja a növényvédő szerek felhasználási feltételeit?

S. Gy.: A klímaváltozás a növényvédő szerek minőségi követelményeire nincs hatással, de a felhasználást, illetve a kijuttatás tervezhetőségét jelentősen befolyásolja. Egyes termékek például hidegben nem hatnak, nagy melegben pedig túlságosan gyorsan lebomlanak. Emellett a módosuló éghajlat miatt növényvédelmi szempontból is számolni kell új kórokozók és károsítók megjelenésével. Nem emlékszem például arra, hogy tizenöt évvel ezelőtt a mostanihoz hasonló poloskajárványok lettek volna, de szintén a változásokra utal, hogy a 2000-es évek elején Magyarországon is megjelent a kukoricabogár, és azóta egyre nagyobb területeken bukkan fel. Nem tehetünk mást, meg kell tanulnunk együtt élni az új helyzettel, a növényvédelemben pedig ki kell dolgozni a védekezésre alkalmas új módszereket és termékeket. A változásokra meg lehet tehát találni a megfelelő válaszokat, de ettől még igaz, hogy az extremitások további növekedésére kell felkészülni a mezőgazdasági termelésben is.

A.: Az agrártermelésben sokan egyre nagyobb kockázatként említik azt is, hogy jelentősen romlik a termőtalajok minősége. Növényvédelmi szempontból mit lehet tenni a folyamat megállításért?

S. Gy.: Ez alapvetően termesztéstechnológiai kérdés, de lényeges szempont az is, hogy az egyes növényvédő szerek miként hatnak a talajokban élő szervezetekre. Ez olyan követelmény, amelyet a termékek vizsgálatánál és engedélyeztetésénél figyelembe vesznek. Így olyan szerek nem használhatók fel a mezőgazdasági termelésben, amelyek a talajban lakó szervezetekre káros hatást fejtenek ki. Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy a termékeket az előírások szerint kell alkalmazni. A sósav is mérgező vegyület, de ha megfelelően használjuk, nem okozhat károkat. Nagy a különbség tehát a veszély- és a kockázatalapú megközelítés között. Ma a növényvédő szereknél sokan egyoldalúan a veszélyességet hangsúlyozzák ki, vagyis az alkalmazási előnyöket és kockázatokat nem korrekt módon mutatják be.


A.: Növényvédelmi szempontból szintén jelentős probléma, hogy - miként Ön is említette - a piaci szereplőknek folyamatos szerkivonásokkal kell szembesülniük. Várható-e, hogy e tendencia fennmarad, illetve erősödik az Európai Unióban?

S. Gy.: Igen, arra számítunk, hogy a szerkivonások folytatódnak az uniós piacon, gondoljunk csak az EU-ban most induló "The Green Deal" kezdeményezésre. Olyan helyzet áll elő, mint egy afrikai tóban, amelyik elkezd kiszáradni, így egyre kevesebb hal fér el benne. Ugyanígy szűkül a hatóanyag-kínálat is, ezért a gyártók ajánlatai hasonlóbbak lesznek. Persze van lehetőség új molekulák kifejlesztésére is, de egy-egy ilyen költsége 100-150 millió euróba kerül, a fejlesztési és tesztelési folyamat pedig általában tíz-tizenöt évig tart. Ezért egy-egy készítmény kivonásakor azt is mérlegelni kell, milyen módon lehet helyettesíteni az addig használt hatóanyagokat. Fogas kérdés például, hogy a termelők miként oldanák meg a gyomirtást, ha a glifozát eltűnne a szerpalettáról, illetve a helyettesítő termékek mennyire lennének drágábbak. A kormány és az agrárkamara is úgy foglal állást, hogy hosszú távon csökkennek majd az agrártámogatások, ezért 100-150 ezer forinttal növelni kellene a szántóföldi növénytermelés hektáronkénti árbevételét. Hogyan javulhat ugyanakkor az eredményesség, ha a gazdálkodóknak egyes szerkivonások miatt az inputanyagok felhasználásakor jóval többet kell költeniük?

A.: A hatékonyságot a precíziós gazdálkodás és a digitalizáció is növelheti, amely egyre nagyobb teret hódít a mezőgazdaságban is. Sokan felvetik például, hogy a növényvédelemben is jó megoldás lehet a drónok használata. Hol lehetnek ennek előnyei?

s. Gy.: A drónhasználat egyelőre még kiforratlan a növényvédelemben. A Magyarországon elfogadott nemzeti növényvédelmi terv számol a drónok alkalmazásával, de egyelőre nem tudni, ebből a közeljövőben mi valósulhat meg. Én úgy látom, a drónoknak az egyes növényállományok állapotfelmérésében és a károsítók detektálásában lehet szerepük, így hozzájárulhatnak ahhoz, hogy célzottan és okszerűen tudjunk védekezni. Az azonban kétséges, hogy a nagyüzemi növényvédelmet drónhadsereggel meg lehet-e oldani. Bizonyos szituációkban - például nehezen megközelíthető, belvizes vagy víznyomásos területeken - lehet jelentőségük, de nem biztos, hogy például egy 5000 hektáros területet hatékonyan le lehetne permetezni velük. A növényvédőszer-gyártók szempontjából a drónhasználat azért jelenthet előnyt, mert adott esetben meg lehetne menteni a kivonástól egy-egy hatóanyagot. Dróntechnikával ugyanis kisebb szermennyiség kijuttatása is elegendő lehet, így az alapvető követelménynek számító környezeti terhelés is csökkenhet.


A.: Az utóbbi időszakban több olyan jogszabály-módosítás is született, amely a Magyarországon használt permetezőgépek kötelező műszaki vizsgáztatását írja elő. Milyen ma a hazai növényvédelmi géppark állapota?

S. Gy.: A géppark állapota két véglet között mozog. Vannak nagyon jó, precíziós permetezők, de a termelők egy része továbbra is "ezeréves" berendezéseket használ. A permetezőgépek felülvizsgálata szerintem javíthatja a hatékonyságot, mert egyáltalán nem mindegy, hogy a gazdálkodók az eszközöket mire és hogyan használják. Ha például valaki a kukoricában preemergens gyomirtást végez egy típusú fúvókával, majd a kalászosok gombaöléses védekezését is ugyanazzal hajtja végre, ne számítson arra, hogy az eredményesség mindkét esetben ugyanolyan jó lesz. A permetezők kontrollja és vizsgáztatása azonban nem megy egyik napról a másikra, ezért a jogszabályok gyakorlati végrehajtásához hosszabb időre lesz szükség.

A.: A Nufarm Magyarországon gyomirtó, rovarölő és gombaölő szereket egyaránt forgalmaz. Mekkora ma a cég hazai piaci részesedése, és milyen növekedést terveznek a következő időszakra?

Piaci részesedésünk most 7 százalék körül mozog. Remélem, hogy ezt növelni tudjuk, bár a már említett folyamatos szerkivonások miatt ez nem lesz egyszerű. Általánosságban úgy gondoljuk, részarányunkat nem elsősorban azzal kell bővítenünk, hogy a magyar piacra újabb és újabb termékeket hozunk be, hanem azzal, hogy a meglévőket több végfelhasználóhoz juttatjuk el, és ezt a korábbiaknál hatékonyabban tesszük. Ez az eddigiekhez képest a vállalat szervezeti működésében és egyéni szinten is fejlődést, illetve változást igényel.

(Fotó: Stiller Ákos/Agrárszektor)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06