Az orosz Medve is odasóz a gabonapiacnak

agrarszektor.hu
Az ötéves átlaghoz mérten nem fenomenális az orosz búzatermés, de a tavalyi eredményeket idén ők is túlszárnyalják. A többi gabonaféle pedig - bár kisebb a jelentőségük a piacon - egészen meglepő eredményekkel örvendeztette meg az orosz gazdákat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az európai termésbecslő rendszer, a MARS egyik októberi számában az orosz terméskilátásokkal foglalkozik. Eszerint az őszi búza átlaghozamai hasonlóan alakulnak, mint tavaly, az ötéves átlagtól azonban 3,6 százalékkal elmaradnak. Magyar viszonylatban egészen szerénynek számít a 3,5 tonnás termésátlag. A tavaszi búza, ami Oroszországban fontos kultúra, viszont helyi viszonylatban szép eredményt hozott, az 1,7 tonnás hozam az ötéves átlagot 7 százalékkal múlja felül. A várható össztermés 72,5 millió tonna körül alakul, ami jobb, mint tavaly volt, de sokkal rosszabb a 2 évvel ezelőttinél.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most!

A kukorica számára túl kevés volt a csapadék a tenyészidőszak nagy részében, de virágzás idején és a szemtelítődés elején éppen kedvező volt az időjárás, ami a szakértőket a becsült hozamok emelésére késztette. A MARS most 5,5 tonnával számol, ami 12 százalékkal haladná meg az ötéves átlagot. A kukorica Oroszszágban nem számít nagy kultúrának.

A tavaszi árpa virágzása és szemtelítődése idején a termőterület egy részén sokat esett az eső, ami a gombás betegségek megugrásával járt. A viszonylag hűvös időjárás nem kedvezett a növény fejlődésének sem. A betakarítás a csapadékos időjárás miatt túlságosan elhúzódott, ami fokozta a veszteségeket. Szerencsére az Ural vidéki és szibériai területeken nem tapasztalatak időjárási anomáliát, így a hűvesebb térségekben jól sikerült az aratás. Az őszi árpa hozamai (4,2 t/ha) 2,3 százalékkal, a tavaszié (2,3 t/ha) 4,7 százalékkal haladták meg az ötéves átlagot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?