Egy állományszárítónak örökre befellegzett és jön a következő - Most mi lesz?

Agrárszektor
A dikvát hatóanyagot tartalmazó készítmények 2019. november 4-ig voltak forgalmazhatók, felhasználásuk 2020. február 4-ig engedélyezett, vagyis a (fehér) gyakorlatban már nem találkozunk velük. Pellengérre van állítva a glifozát is, ez utoljára 2022-ben lesz bevethető, ha addig semmi nem változik. Milyen hatásokkal számoljunk egy deszikkálás nélküli világban?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állományszárítókat hektáronként pár grammos mennyiségben használják a gazdák az egyenletes érés, a gyommentesítés és a gombás betegségek leállításának érdekében. Hazánkban elsősorban az ipari repcében vetik be, de alkalmazzák napraforgóban, valamint a vetőmag-előállításban is. Egyikük a dikvát-dibromid, amely 5-7 nap alatt taglózza le a növényállományt, másikuk a glifozát káliumsója, amelyik 10-14 napot igényel ehhez, és a gyökerekig hatol. Előbbinek most járt le a forgalmi engedélye, utóbbinak 2022-ben fog.

A dikvátot tartalmazó Reglone gyártói adatlapja szerint a halálos dózis egy 80 kilogrammos ember esetében mintegy 5 gramm. Mielőtt megrémülnénk: nem szokás több hektárnyi adagot egy az egyben meginni, ha ezt tennénk, nemcsak a dikváttól lennénk rosszul... Az állatkísérletek nem mutattak rákkeltő, vagy a reprodukciós rendszert károsító hatást. A hatóanyag lebomlásának felezési ideje vízben 30 nap, ugyanakkor a táplálékláncban nem hajlamos felhalmozódni. A talajrészecskéken viszont kötődik, és akár 40 évig is kimutatható belőle.

A glifozát toxicitása a Glialka Star gyártói adatlapja szerint ötször alacsonyabb, mint a Reglone-é, sem rákkeltő hatást, sem reprodukciós zavart nem mutattak ki a vizsgálatok során (noha most a "valószínűleg rákkeltő" minősítés miatt támadják). Toxicitását az algákon és naphalon át a méheken és földigilisztákon keresztül a madarakig és patkányokig vizsgálták. A legérzékenyebben a békalencsék és giliszták reagáltak rá, számukra 14 napon át akkut toxikus hatással bírt, míg a többi élőlény számára ez csak néhány napig állt fenn. Bioakkumulációját csekélynek értékelték, vízben legfeljebb 7 nap a felezési ideje, a talajban legfeljebb 6 hónap, de a talajszemcséken erősen kötődik.

Combig érő gazban aratni megszokott látvány lesz? (Fotó: gettyimages.com)

Mindkét hatóanyagnak hamarosan vége. Mivel jár ez a termelők számára?

  • 1. A táblákat fokozottan gyommentesen kell tartani, előtérbe kerülnek a kelés előtt, illetve az állományban bevethető, szelektív szerek, továbbá napraforgóban a kultivátorozás. Ezek a megoldások persze jóval drágábbak, mint a totális gyomirtók.
  • 2. Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a vetésforgóra, vagy több biológiai ellenséget kell bevetni a fehérpenész ellen (gombaevő gombát). Ez utóbbi kifejezetten drága mulatság, de még belefér az olajosmagokkal nyerhető profitba.
  • 3. Csapadékos évjáratokban rákényszerülhetünk a mag utószárítására. Nyilván ennek is ára van.

Mivel jár ez a fogyasztók számára?  Drágulni fog a biodízel, a napraforgóolaj és a vetőmagon keresztül szinte minden szántóföldi növény. Ismerve azonban a fogyasztók érzékenységét, biztosak lehetünk benne, hogy a költségek nagy részét a termelőknek kell majd viselniük, akik, ha valóban költségcsökkentésre törekednek, akkor

  • a korai gyomirtást és
  • a vetésváltást fogják előnyben részesíteni
  • olyan fajtákkal, amelyek korán érnek és gyors a vízleadásuk.

Mindez visszahat majd a növénynemesítésre és újabb kihívások elé állítja a növényvédőszer-gyártókat. Nem érdemes keseregni azon, ami megváltoztathatatlan. Inkább rendezkedjünk be rá, hogy ez lesz, ezt kell szeretni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?