Lekapcsolta az illegális fakereskedőket a hatóság: több milliós a bírság

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) EUTR részlege a korábbi éveknek megfelelően 2019-ben is szúrópróbaszerűen ellenőrizte a faanyagkereskedelmi lánc azon szereplőit, amelyek korábban jogsértést követtek el. A visszatérő jellegű hatósági kontroll az újabb feltárt jogsértések nyomán 2,3 millió forint összegű bírság kiszabását vonta maga után.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2019-ben is kiemelt figyelmet fordított a Nébih a faanyagkereskedelmi lánccal kapcsolatos ismételt jogsértések felderítésére és kivizsgálására, hiszen a hivatal ellenőrzési tervének egyik fontos eleme a korábban jogsértést elkövető vállalkozások és gazdasági társaságok jogkövető magatartásának visszatérő ellenőrzése is - írja a hatóság. A Nébih segítő szándékkal fordul azon gazdasági szereplők felé, akik először kerülnek a hatóság látókörébe, s ilyenkor határozatban sorolja fel azon jogsértéseket, amelyek kiküszöbölését elvárja a jövőben. A jóhiszemű együttműködés mellett azonban szükséges az ügyfelekkel ismertetett jogsértések megszüntetésének visszaellenőrzése is.

A Nébih felügyelői 2019-ben több, szúrópróbaszerűen elvégzett helyszíni ellenőrzés során újra megvizsgálták a kiválasztott faanyagkereskedelmi lánc szereplők jogszerű működését. Habár a hatóság az egyszer már figyelmeztetett jogsértők jogkövetési hajlandóságának javulására számított, az ismételt ellenőrzések tapasztalatai sajnos nem ezt támasztották alá. A szakemberek az ellenőrzés alá vont szereplők többségénél másodszor is jogsértést állapítottak meg, több esetben pedig kiegészítő intézkedések elrendelésére kényszerültek. Noha a hatóság a második alkalommal megállapított jogsértések esetében még mindig a kiszabható bírságtételek alsó szintjét alkalmazta, a kirótt bírságok összege így is elérte a 2,3 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?