Újra csúcson a vetőmag-előállítás Magyarországon

agrarszektor.hu
Magyarország a világ hatodik legjelentősebb vetőmag-előállítója, évente közel 100 ezer tonna vetőmagot értékesítünk a külpiacokon. Az export a teljes vetőmagtermelés valamivel több mint egyharmadát adja. A szaporító terület jelentősen csökkent tavaly, viszont ezen annyi vetőmagot állítottunk elő, mint utoljára az uniós csatlakozás előtti években.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A világ vezető vetőmagszaporítói: Franciaország, Hollandia, Egyesült Államok, Németország és Chile. A hazai vetőmagexport 2019-ben (január-szeptember) sorrend szerint a következő célországokba irányult (volumenben): Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Romániába, Szlovákiába és Lengyelországba. Exportunk legmeghatározóbb növényfajai az alábbi növényfajok voltak: kukorica, búza és napraforgó. Az importadatok alapján megállapítható, hogy kukorica- és napraforgóhibridből, repcéből, búzából és vetőburgonyából hoztunk be a legnagyobb mennyiséget. Volumen alapján a legtöbbet Szlovákiából, Németországból és Ausztriából importáltuk - áll a NAIK AKI statisztikai jelentésében.

Hazánk vetőmag-szaporító területe 2018-ban a Nébih adatai szerint 110.621 hektárt ért el, az előző év azonos időszakához képest 7 százalékos volt a csökkenés. Ez a terület a hazai szántóterület mintegy 3-4 százalékát tette ki. A vetőmag-szaporító terület nagyságát tekintve Magyarország a 7. helyen áll az európai rangsorban.

Az előállított és fémzárolt vetőmagok mennyisége 2015-től újra 300 ezer tonna fölé emelkedett és elérte az uniós csatlakozás előtti szintet.

2018-ban összesen 319.498 tonna vetőmag fémzárolására került sor. Az országban előállított vetőmag értéke megközelíti a 180-190 milliárd forintot, ebből a hazai vetőmag-kereskedelem éves szinten nagyjából a felét teszi ki. A belföldi forgalomnak közel az 50 százalékát a kukorica-, a napraforgó- és az őszi káposztarepce-hibridek forgalma adta.


Magyarországon a szántóföldi növények esetében minden olyan vetőmagtételt fémzárolni kell, amely köztermesztésbe, illetve továbbszaporításra kerül, valamint amit kivitelre szánnak. A hazai termelők vetőmag-felhasználásának területi részarányait tekintve egyre inkább az a tendencia, hogy szívesebben választanak külföldi nemesítésű fajtát.

Őszi búza esetében a hazai fajták használata a 2000-es években 70-80 százalék között mozgott, 2012-től elindult egy csökkenés, 2018-ban pedig már csak 46 százalékot tett ki.

A gazdák elsősorban a hektáronkénti hozamot veszik alapul,  pedig a hazai nemesítésű gabonafélék sokszor jobb beltartalmi minőséggel bírnak, mint a nyugatiak. 2018-ban a hazai nemesítésű őszibúza-fajták a szaporítóterület közel 20 százalékát foglalták el. Őszi árpánál tavalyhoz hasonlóan továbbra is három európai nemesítésű fajta állt a dobogó első három fokán, amelyek a teljes terület 43,6 százalékát tették ki. Az őszi tritikálé esetében a rangsor első két helyén hazai fajta állt (23 százalékos vetési aránnyal), míg az őszi durumbúzából a szaporítóterület 16,5 százalékát vetették be az első helyezésű, hazai vetőmaggal. Az őszi rozs vetőmagjának előállításához - egy hazai fajta kivételével - uniós (nem hazai) fajtákat használtak, a dobogósok területi részaránya pedig 74 százalékot tett ki.

A hibrid növényeknél elsősorban globális multivállalatok, illetve nyugat-európai nemesítő házak szaporítóanyagait használják a gazdák. A külföldi nemesítésű hibridek legalább olyan jó terméseredményeket érnek el hazánkban, mint a nemesítést végző európai, illetve tengerentúli országokban. Magyarországon továbbra is az a cél, hogy a kalászos gabonaféléknél a felújítási arány megközelítse az uniós csatlakozás előtti szintet (40-50 százalék).

Ma a fémzárolt vetőmag felhasználási aránya a kalászosoknál nem éri el a 30 százalékot sem. Nyugat- és Dél-Európában ez az arány jóval 50 százalék felett van.

2018-ban a felújítási arányok rendkívüli mértékben javultak 2017-hez képest, főleg az őszi árpa és a tritikálé esetében. Az elmúlt években néhány száz hektáron kalászos hibrideket is szaporítottak, elsősorban rozs, búza és árpa esetében. 2018-ban hibridbúzából 142,5 hektáron történt vetőmag-előállítás (3 fajta), hibridrozsból 96 hektáron (3 fajta), míg hibridárpából 2018-ban nem történt vetőmag-előállítás. A hibrid vetőmagokat általában magasabb áron értékesítik, mint a hagyományos fajtákat, hiszen ezek a magok csak egyszer használhatók fel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?