Szójatermelésben elhódították az USA világelső címét - és ez így is marad

Szójatermelésben elhódították az USA világelső címét - és ez így is marad

agrarszektor.hu
Nem volt jó az idei évjárat Amerikában, de úgy tűnik, jövőre sem tud szépíteni, ez a hajó végleg elúszott számára. Brazília könyörtelenül nyomul előre, és kihasználja a kínálkozó kereskedelmi lehetőségeket. Eközben belső fogyasztása is nő, ami stabilizálólag hat a szója árára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A brazilok a 2019/20-as gazdasági évben átveszik aaz USA-tól a világ elsőszámú szójatermelője címet. Ebben a szezonban 36,8 millió hektár termőterülettel számol az USDA, a termelés pedig elérheti a 123,5 millió tonnát. Bár most a vetéssel megkéstek a brazil gazdák, ez az amerikai szakértők szerint nem lesz lényeges hatással a végeredményre, és januárban megkezdődhet a legkorábbi tenyészidejű fajták betakarítása. Az exportált szójamennyiség elérheti a 75 millió tonnát, ami az októberi és novemberi rekord nagyságú kiszállításnak köszönhető. A feldolgozott szójamennyiséget pedig 44 millió tonnára teszi az USDA, ami a belső felhasználás emelkedésének köszönhető. Brazíliában a szója átlaghoza a 36,8 millió hektár átlagában 3,36 tonna, és az elemzők szerint 2020-ban is meg tudja tartani világső címét a szójatermelésben.

A termőterület növekedését az őszi magas szójaárak motiválták a gazdák körében, amit az élénk export váltott ki. A jövőt illetően azonban van néhány sötét felhő az égen: Kínában 40 százalékkal csökkent a sertésállomány, ami jelentősen visszaveti a szója iránti igényt, másrészt békülőfélben van az USA-val, és ennek során arra kötelezte el magát, hogy 2020-ban és 2021-ben 50-50 milliárd dollár értékben vásárol tőle agrártermékeket - ez a duplája a vámháború előtti szintnek, emlékeztetnek az USDA elemzői. Vagyis a brazil szója ismét versenytársra talált, aminek lefelé nyomó hatása lesz az árakra.

Egyelőre mégsincs okuk az aggadalomra, hiszen az USA-ban idén 20 százalékkal csökkent a szójakibocstás a vetés idején uralkodó időjárás miatt, a másik kokurensnél, Argentínában pedig magas exportvámokkal fogják vissza a termény kiáramlását az országból. Stabilizálja a szója árát a belső felhasználás emelkedése is Brazíliában, ami az állatállomány bővülésével és az olaj iránti igény növekedésével magyarázható. Különösen a baromfiszektorban figyelhető meg az állomány gyarapodása - a termelés ennél az állatfajnál futtatható fel a leggyorsabban, és kiválóan alkalmas a sertéshús helyettesítésére.

Címlapkép: shutterstock

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?