Az argentin kukoricától nem kell tartani: keresztbe tett neki a saját kormányuk

Az argentin kukoricától nem kell tartani: keresztbe tett neki a saját kormányuk

agrarszektor.hu
Alaposan megnehezíti a különféle termények, különösen az olajos és fehérjenövények exportját az argentin kormány: további vámemeléssel akadályozza, hogy kivigyék az országból a szóját és kukoricát a kereskedők. Mivel a feldolgozott termékek is magasabb kulcsot kaptak, nem a hazai ipar fejlesztésének igénye áll a döntés hátterében. Az argentin kormány pénzügyi válságban fuldoklik, eközben egyetlen húzóágazatát is a víz alá rántja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alberto Fernandez kormánya január elsejével 6,7-ről 12 százalékra emelte a búza, a kukorica, a cirok, a napraforgómag és az árpa exportvámját, a szója és szójatermékek esetében pedig 27,4-ről 30 százalékra emelkedett a kulcs - írja a topagrar.com. És ezzel nincs vége,

az új kormányzat kilátásba helyezte, hogy a szójára 33 százalékos exportvámot is kivethet.

Mindez rontja az argentin áruk versenyképességét a nemzetközi piacon, a belföldön ragadó termény pedig lefelé szorítja a helyi árakat - a gazdák mindenképpen rosszul járnak.

Ez persze erősen csökkenti a vetési kedvüket, várhatóan kevesebb búza, árpa és szója termelése mellett döntenek. Argentína nagy kibocsátónak számít az agrártermékek piacán - szójából és kukoricából is 50-50 millió tonnás termelésre képes -, ezért az itteni gazdák döntéseinek hatása van a világpiaci kínálatra is. Elemzők szerint nem kizárt az áremelkedés a búza, az árpa, a kukorica, a gyapot, a földimogyoró, a szója és a napraforgó világpiacán. Mivel a vámemelést előre tudni lehetett, a kereskedők a lehető legtöbb mennyiség kiszállítására törekedtek a vészterhes határidőig. Pillanatnyilag üresek a raktárak.

Argentínában a mezőgazdaság húzóágazatnak számít, az exportált érték döntő hányadát ez az ágazat teremti elő.

Csak a szójaliszt és szójabab a teljes export 20 százalékát adja, a kukorica pedig mintegy 7 százalékos részt képvisel.

Ezért a mindenkori kormány igyekszik minél több bőrt lehúzni az ágazatról, csakhogy ez a visszájára is elsülhet: éppen az egyik legjobban teljesítő szektort kötik gúzsba, ami az ország pénzügyi nehézségeit csak tovább fokozza, és nem tesz jót a foglalkoztatási helyzetnek sem. Az argentin peso az elmúlt négy évben több mint 83 százalékot veszített az értékéből, az infláció éves szinten eléri az 50 százalékot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?