Ezek a génmódosított rovarok lehetnek a veszélyes kártevők legnagyobb ellenségei

Ezek a génmódosított rovarok lehetnek a veszélyes kártevők legnagyobb ellenségei

agrarszektor.hu
A közönséges molylepkék genetikailag módosított változatai lehetnek a jövő hatékonyabb és fenntarthatóbb növényvédelmének eszközei. A jövő növényvédelmében szerepet kaphatnak a genetikailag módosított molyok is, legalábbis a Cornell Egyetem legfrissebb kutatása szerint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Biotechnology és a Frontier in Bioengineering tudományos lapokban közzétett publikációjuk szerint a tudósok "módosított" káposztamolyokat (Plutella xylostella) engedtek el a szabadban, írta meg a Silicon Republic. Ezek a molyok hatalmas pusztítást képesek véghez vinni a káposztafélékben, mint például a káposzta, a brokkoli, a kelbimbó vagy a kanola. Azonban ezek a biotechnológiával foglalkozó Oxitec cég által kifejlesztett újfajta molyok önkorlátozóak, és így képesek lehetnek arra hogy hatékonyan visszafogják kártevő rokonaikat.

Miután az új fajta hím egyedei kikerültek a szabadba, meg fogják keresni a kártevő fajta nőstényeit, és párosodni fognak velük, átörökítve az utódokba azt az önkorlátozó gént, ami meggátolja a nőstény lárvák kifejlődését. Ebből kifolyólag idővel a kártevőpopuláció elkerülhetetlenül le fog csökkenni. Miután a módosított molyok elengedése abbamarad, a rovarpopuláció le fog csökkenni, majd - néhány nemzedék alatt - teljesen el is fog tűnni a környezetből.

Anthony Shelton professzor, a kísérlet vezetője elmondta, hogy a szabadon engedés után az önkorlátozó génnel "ellátott" hímnemű rovarok a túlélés és a megtett távolságok tekintetében ugyanúgy viselkedtek, mint a módosítatlan változatok. És az eljárás jövőbeli alkalmazhatósága kapcsán ezek releváns információk. Shelton professzor azt is elmondta, hogy a laboratóriumi tesztek során a módosított hímek ugyanolyan esélyei voltak a nőstényeknél, mint a módosítatlanoknak. Erre és a matematikai modellekre alapozva a kutatók arra jutottak, hogy ha kiengednek a szabadba egy ilyen önkorlátozó génnel "feljavított" molyfajtát, az minden más rovarirtószer használata nélkül is képes lenne hatékonyan megvédeni a növényeket, amit amúgy az üvegházi kísérletek is bebizonyítottak.

A kutatás alapjául a steril rovar technika szolgál, egy kártevőkezelési módszer, amelyet az 1950-es években fejlesztettek ki. Ugyanakkor, ahogy arra Anthony Shelton professzor rámutatott, egy steril fajta létrehozásánál sokkalta hatékonyabb a génmódosítás.

Dr. Neil Morrison, az Oxitec mezőgazdasági vezetője, és a tanulmány társszerzője elmondta, hogy az eredményeik bebizonyították, hogy a már meglevő technológiával is nagyon hatékony növényvédelmi megoldásokat lehet létrehozni, amelyek egyszerre látják el a feladatukat, fenntarthatóak és önkorlátozóak, vagyis nem terhelik túl a környezetet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?