Megtudtuk: ennyibe kerül idén egy tonna vetőmag

Megtudtuk: ennyibe kerül idén egy tonna vetőmag

agrarszektor.hu
Nettó 105 ezer forintos tájékoztató árat tesz közzé a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira. A szervezet tájékoztatása szerint idén elegendő mennyiségű tavaszi kalászos vetőmag áll a gazdálkodók rendelkezésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta: az árutermelő területek csökkenésével párhuzamosan az utóbbi években drasztikusan visszaesett a tavaszi árpa szaporító terület is - írja közleményében a szövetség. A jelenlegi - megközelítőleg - 1300 hektár a 2010-es évinek mindössze a 30 százaléka.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!
Az utóbbi években viszont megfigyelhető egy erősödő tendencia is. A tavaszi árpafajták egy bizonyos fajtakörének jelentős részét már ősszel elvetik, ezért egyelőre csak találgatni lehet a tényleges tavaszi vetés nagyságát és vetőmagigényét 

 - ismertette Takács Géza. Hozzátette, az idei vetési kedvet befolyásolhatja a repceállományok telelése és a március közepi vetésidő időjárási helyzete. Nincs semmi arra utaló jel, amely a vetőmagbázist veszélyeztetné, így vetőmag hiánnyal nem kell számolnunk.

A Vetőmag Szövetség információi szerint a tavaszi sörárpa pozíciója a következő években tovább gyengülhet - esetleg szinten marad - függetlenül attól, hogy ősszel, vagy tavasszal vetik el. Zab esetében a körülbelül 1200 hektárról (4,18 t/ha) 3400 tonna fémzárolt vetőmag készlettel számolhatnak a gazdálkodók. Amennyiben marad a tavalyi, rendkívül alacsony árutermő terület, úgy zab vetőmagból is bőséges ellátás várható.mA tagságtól kapott információk szerint ókészletek az előző évekhez hasonlóan minimálisak, a válaszadók jelentős többsége sem sörárpa, sem takarmányárpa tekintetében nem tapasztalt érdemi mozgást a piacon. A felmérésben résztvevők válaszai azt tükrözik, hogy tavaszi árpa és zab esetében is elegendőek lesznek a vetőmag készletek, és egyik növényfaj esetében sem számítanak minőségi gondokra.

A szervezet idén is közzéteszi a tavaszi árpa, valamint a tavaszi zab II. szaporulati fokú vetőmagjaira a tájékoztató árat, amely egységesen nettó 105.000 forint tonnáként. Ez zsákban, csávázottan, fémzárolva, az eladó telephelyén gépkocsira rakva értendő, nem fix ár és nem kötött, illetve nem ajánlott ár, a konkrét szerződéses árat a felek maguk határozzák meg. A vetőmag ár tájékoztatás nem jelent árrögzítést és elsődleges célja orientáló, a várható piaci árinformáció közreadása. A szezon végi összesítések szerint az elmúlt évben egy tonna tavaszi árpa vetőmagért átlagosan 103 ezer forintot fizettek, egy tonna zab vetőmag pedig átlagosan 112 ezer forintba került.

A Vetőmag Szövetség kalászos szekciója január 1. napjától új bizottsági elnököt választott Perczel Péter személyében. A szakember az Isterra Magyarország Kft. ügyvezetője igazgatója, aki sok éve aktívan részt vesz a Szövetség testületeinek munkájában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?