Szomorú hírek érkeztek a magyar dohányról: ennek nem fognak örülni a gazdák

Szomorú hírek érkeztek a magyar dohányról: ennek nem fognak örülni a gazdák

MTI
A változékony és kedvezőtlen időjárás miatt gyengébb lett a tavalyi dohánytermés minősége a két évvel ezelőttihez képest, a mennyiség szempontjából azonban jobb évet zártak a gazdák, közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Bényei Illés a szövetség éves termelési jelentését ismertetve elmondta, Magyarországon 2019-ben a 3127 hektáros szerződött termőterületen összesen 5511 tonna dohány termett, ami valamivel jobb a 2018-as 5448 tonnás terméseredménytől, amelyet 3253 hektár területtől takarítottak be. Az átlagtermés hektáronként 1,762 tonna volt, ez magasabb a két évvel ezelőtti 1,675 tonnához képest.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az érdekképviselet elnöke arról is beszélt, hogy a tavalyi időjárás egyáltalán nem fogadta kegyeibe a gazdákat. Bár a tavaszi magvetések és a palántanevelés még időben megkezdődött, a kiültetés első része azonban az aszály miatt elhúzódott. A megeredés miatt több területen öntözni kellett a palántákat, majd a késve megérkező, ám nagy mennyiségű csapadék hátráltatta a gépeket a munkákban. A több héten át tartó hűvös idő és intenzív szél miatt megállt a palánták fejlődése, a növényeket a gazdák a palántahiány miatt nem tudták mindenhol pótolni. A kora nyár kiegyensúlyozottabb időjárását előbb jégverés, majd augusztusban ismét az aszály váltotta, a nagy munkaerőhiány miatt a júliustól októberig elhúzódó betakarítási időszak végén pedig a hajnali fagyok okoztak károkat a még be nem takarított ültetvényekben, mondta az elnök.

A dohány minőségével kapcsolatban Bényei Illés elmondta, a kedvezőtlen időjárás miatt a korábbi évekhez képest gyengébb évet zártak a termelők, amit a feldolgozók is érzékeltek, így az átvételkor engedékenyebbek voltak a gazdákkal. A nagy probléma, hogy a dohány minőség szerinti osztályokba történő szakszerű szétválogatása megfelelő munkaerő hiányában nehéz és költséges feladat. Egy kilogramm dohány válogatási költsége eléri kétszáz forintot, ami nagyjából harmada a Virginia-fajtakör idei, kilogrammonkénti 631 forintos felvásárlási árának, mondta Bényei Illés. A két nagy felvásárló társaság 2018-ban átlagosan csak 587 forintot fizetett a Virginia kilogrammjáért, a Burley-fajtacsoportnál 2019-ben 520 forint, 2018-ban pedig mindössze 483 forint volt a kilogrammonkénti ár.

Az adatok szerint Virginiából tavaly 2553 hektáron 4453 tonna termett, ami hektáronként 1,744 tonnás átlagtermésnek felel meg. A Burley-t 573 hektáron termelték, az 1058 tonnás össztermés hektáronként 1,844 tonnás átlagot jelentett. A tavalyi szezonban 711 termelővel kötöttek termeltetési szerződést a feldolgozók, ebből a Burley-t termelő gazdák száma csökkent 2018-hoz képest. A kisebb területeken gazdálkodó termelők közül körülbelül ötvenen hagyták abba a tevékenységüket, tette hozzá Bényei Illés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?