Ilyet még nem láttál: üvegházban termesztenek kukoricát a sivatag közepén

Ilyet még nem láttál: üvegházban termesztenek kukoricát a sivatag közepén

agrarszektor.hu
Automatizált üvegházat épített a Bayer, hogy kukoricát termesszen benne. A megközelítőleg 100 millió dolláros (kb. 30 milliárd forintos) üzem a vállalat globális terméktervező központja lesz a kukorica tekintetében. A Bayer az új, csúcstechnológiás és teljesen automatizált okos üvegházát az arizonai Marana közelében avatta fel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Marana Üvegház a maga nemében az első és technológiailag a legfejlettebb ilyen létesítmény a Bayernél. A nagyjából 100 millió dollárból (kb. 30 milliárd forintból) épített üzemet a vállalat globális terméktervező központnak fogja használni, és csak kukoricát fog itt termeszteni, írta meg a Future Farming. Emellett a maranai üzem fog tőkét kovácsolni a szabadalmaztatott vetőmagdarabolás és DNS-elemzés területén elért innovációkból, az előrejelzési technológiából és az adattudományokból.

A Maranában létesített üvegházainkkal a Bayer alapjaiban fogja átformálni a növénynemesítési módszereket, és új mértéket fog beállítani a környezeti fenntarthatóság terén

- mondta Bob Reiter, a Bayer növénytudományi kutatás-fejlesztési részlegének vezetője.

Az üvegházak közel 28 ezer négyzetméternyi termőterülettel fognak rendelkezni, amelyen a tudósok kipróbálhatják a fenntartható termesztéssel kapcsolatos kutatások során felmerülő ötleteket. a sivatagi vízforrások kímélése érdekében az üvegházban újra fel fogják használni a növények öntözéséhez felhasznált vizet, a kukoricaszárak és -levelek 100%-a komposztálva lesz, a kártevők elleni védekezést pedig jótékony rovarokkal tervezi megoldani a Bayer.

A kutatók szerint azzal, hogy az új üvegházat az arizonai sivatagban létesítették az Egyesült Államok kukoricatermesztéssel hagyományosan foglalkozó, középnyugati területei helyett, a kukoricát több meleg és napfény fogja érni, ezáltal képesek lesznek egész évben termeszteni őket, ami akár 3-4 vetést és betakarítást is jelenthet. Azzal pedig, hogy az üvegházak kontrollált környezetébe helyezték a nemesítés, a tudósok sikeresen megakadályozták, hogy a kukorica kedvezőtlen időjárásnak legyen kitéve, ami nagyban lelassítja az eljárást. Az üvegházi termesztés másik nagy előnye, hogy a kutatók tetszésük szerint változtathatják a környezeti körülményeket, amivel különféle éghajlati viszonyokat is szimulálhatnak.

Az innovációra költött minden befektetés egyben a következő generációk fenntarthatóbb mezőgazdaságára költött befektetés, aminek a hatásai messzire mutatnak, tette hozzá Bob Reiter. ennél az egy helyszínnél. A szakember elmondta, hogy a maranai üvegházakban, különféle termesztési környezetben és időjárási minták segítségével kifejlesztett hibridkukoricák a föld minden táján fogják segíteni a termelőket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?