Beindult az élet a Balatonnál: az enyhe telet a magyar tenger élővilága is megérezte

Beindult az élet a Balatonnál: az enyhe telet a magyar tenger élővilága is megérezte

agrarszektor.hu
Most már egészen bizonyosan itt a tavasz, éledezik a természet. Ébred a Balaton is téli álmából, az Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete pedig készített egy rövid összefoglalót arról, hogyan vág neki a magyar tenger a 2020-as szezonnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az előző évekhez hasonlóan 2019-2020. telén sem alakult ki tartós és összefüggő jégborítás a Balatonon, ez az állapot az utóbbi évtizedekben egyre gyakoribbá válik, írta a jelentés alapján a 24.hu. Érdemes tudni, hogy a jéggel fedett Balatonban sajátos környezeti körülmények alakulnak ki: a szél által rendszeresen felkevert üledékszemcsék ilyenkor kiülepszenek, tiszta jégborítás esetén a napsugárzás akadálytalanul lejut a tó üledékének felszínére. Ennek eredményeként a 3-4 Celsius fokos vízben sajátos mikroszkópikus algaegyüttesek fejlődnek ki a háborítatlan üledékfelszínen. Szerencsére ennek az állapotnak az elmaradása nincs kimutatható hatással a tó tavaszi-nyári vízminőségére.

Az extrém enyhe tél hatással volt az alga- és hínárállomány növekedésére is. Műholdas felvételek alapján készült becslések szerint ugyan az algák mennyisége nem lett szokatlanul magas egyik balatoni medencében sem március elején, ugyanakkor a siófoki és a szemesi medencék északi partja mentén 6-8 mikrogramm/liter körüli becsült klorofill-a értékek tapasztalhatók, amit valószínűleg az aljzathoz kötődő kovaalgák felkeveredése idézett elő. Az átlagnál magasabb vízhőmérséklet mindenképpen hozzájárulhatott ehhez, bár tavasz elején gyakran megfigyelhető egy-egy kovaalga-virágzás a Balatonban.

A magasabb hőmérséklet nem csak az algákra hatott, hanem a hínárállomány áttelelését is befolyásolta. Az idén a szokásosnál több alámerült vízinövény telelt át, illetve az áttelelő hínárfajok (főleg süllőhínár) a szokottnál másfélszer nagyobb biomasszával vannak jelen március elején. Lehetséges, hogy az enyhe időjárás előrébb hozta a növények (algák, hínárok) tavaszi fejlődési fázisait, azonban már egy nagyon rövid hideg időszak is visszafordíthatja a folyamatokat.

A Balatonban már javában tart a csukák ívása. A felmelegedő vízben egyre gyakrabban lehet találkozni a köveken "sütkérező" gébekkel és egy-egy sügérrel, amelyek ívása, a süllőhöz hasonlóan, hamarosan megkezdődik a tóban. A sügér a tó jellegzetes, őshonos, kis testméretű ragadozó hala, amelynek állománya örvendetesen gyarapodásnak indult az utóbbi évtizedben. Ívása sokszor megfigyelhető a part-szegélyben márciusban. A nagyobb ikrásokat két-három tejes űzi a csendesebb, növényzettel is benőtt, kisebb ágakkal borított partszakaszokon Ikráikat a többi haltól eltérően szalagszerű füzérben rakják le, sokszor a part közvetlen közelében. Ha ilyen füzért találunk, akkor hagyjuk a vízben, ne emeljük ki onnan. Előfordul, hogy az ágakra rakott füzért kisodorja a hullámzás. Ilyenkor az ikracsomót óvatosan helyezzük vissza a vízbe, talán még megmenthetjük a fejlődő lárvákat.

A nagy kárókatona vagy más néven kormorán riasztása és gyérítése egész évben folyamatosan zajlik a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kezelt halastavakon. Ezeken a területeken éves szinten 700-1000 egyedet ejtenek el a cég munkatársai. A Balatonon a korábbi években egy helyszínen tudtak nagy kárókatona gyérítést folytatni, ahol évente 100-150 egyedet sikerült elejteni. A 2020-as évben a szakembereknek két balatoni helyszínen is lehetőségük van állomány-gyérítést folytatni, azonban eddig mindössze egy helyen történt ilyen beavatkozás, akkor is összesen 24 egyedet ejtettek el. A nagy kárókatona állományának gyérítése fontos feladat, hiszen ezeknek a madaraknak a túlnépesedett állománya komoly gazdasági és ökológiai problémákat is okozhat. Példaként említhető, hogy a kormoránok nagy mennyiségű halat fogyasztanak el, amely a halgazdálkodás szempontjából kedvezőtlen, emellett a költő és éjszakázó helyeken a madarak ürülékétől a part menti vegetáció és a fák erősen károsodnak és hosszabb idő alatt el is pusztulnak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?