Elképesztő: szobalányok, masszőrök és virágboltosok szedik idén a spárgát

Elképesztő: szobalányok, masszőrök és virágboltosok szedik idén a spárgát

Agrárszektor
Az év első szedési kampánya a spárgáé, de hamarosan jön az eper és a cseresznye is. Két hét múlva indul a szezon, de micsoda munkásokkal! Miután a koronavírus padlóra küldte a vendéglátást és a szolgáltatóipart, az elbocsátott emberek megindultak a földekre munkát keresni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A munkahelyek elvesztése ebben a hónapban kezdődött és tömegessé válik áprilisban - mondta el Gulyás Gergely  kancelláriaminisztera a tegnapi kormányinfón. Eddig 30-40 ezer ember veszíthette el a munkáját, de a járvány miatt százezres nagyságrendben válhatnak munkanélkülivé a dolgozók a kormány várakozásai szerint. A cél, hogy három hónapnál hosszabb időre senki se legyen állás nélkül, mondta a kancelláriaminiszter.

Ásotthalmán még olvad a napokban lehullott hó (Fotó: Gyömbér Péter)

Gyömbér Péter Ásotthalmon spárgázik, jelelmzően 15-20 hektáron termeszti a fehér és zöld spárgasípokat, idén azonban a tavalyi gyenge árak miatt 10 hektárra korlátozta a szedést. Ezt a járványtól függetlenül megtette volna, mivel az utóbbi időben nagyon telített volt a spárga európai piaca. Ugyanis óriási területeken telepítettek spárgát Spanyolországban és Olaszországban, ahol hamarabb és olcsóbban készül el az áru, mint nálunk. A magyar spárga szedési ideje két héttel előzi meg a németországit, de a kínálati csúcsunk részben összeér a déli országokéval a hosszú szedési idő miatt. Gyömbér Péter azt mondja, örülhet, ha kilónként 600 forinttal indul az értékesítési szezon. (Németországban a nagybani piacon ezen a héten 11 eurót ér a német fehér spárga, és 7 eurót az import termék. Az árgörbe eddig a tavalyival együtt fut - agrárszektor.hu.)

EZ IS ÉRDEKELHET
Az idei év egyébként is rendkívüli.Döcög az áruszállítás, az idénymunkások pedig ennél is nehezebben tudják átlépni a határokat. Mint arról korábban írtunk, a spárgaszedést hazánkban sokan erdélyiekre, románokra és ukránokra alapozták eddig. Most ezek a vendégmunkások nem érkeztek meg. Viszont a magyar vendégmunkások is bent ragadtak az országban. Máris hallunk a spárgások körében olyan híreket, hogy az eddig Németországban dolgozó, gyakorlott szedők most a magyar földeken jelentkeztek be munkára.

Ennél sokkal meghökkentőbb, hogy a befagyott vendéglátó- és szolgáltatóipari szférából is megindult az áramlás a mezőgazdaság felé.

Én sem hittem volna, de a jelentkezők fele a környékbeli szállodaiparból érkezik szedésre. Sőt, tegnap a saját masszőröm jelezte, hogy ő is jönne. Fizetés nélküli szabadságra küldték. Ennél nyilván jobb a spárgaszedés és csomagolás"

- meséli Gyömbér Péter. Persze egy kicsit most ő is mélyebben a zsebébe nyúlt. Ahogy körbekérdeztünk, az órabérek néhány év alatt 50 százalékkal emelkedtek az ágazatban, de idén ezt is mindenki megfejelte pár száz forinttal, és 900-1200 forintot is megadnak alapjuttatásként, amit jó teljesítménnyel fokozni is lehet. Ez a mai Magyarországon már versenyképes ajánlatnak számít, és különösen vonzó a munkájukat elvesztők számára. A spárga két hónapon át heti hat napban, napi 10 órában le tudja kötni az embereket. És ki tudja, júniusra talán normalizálódik a helyzet.

Csomagolásra vár a fehér spárga (Fotó: Gyömbér Péter)

A munkaadó oldaláról nézve azért több probléma is felmerül. Ez egyik, hogy mennyire lesz rentábilis döntés megemelt óradíjért spárgát szedetni, hiszen a vendéglátóipar bedőlése a célpiacokon is nagyon betett az olyan prémiumtermékeknek mint a spárga vagy a libamáj. Ha nincs vendég, akkor nincs fogyasztás. Az érdeklődés máris nagyon visszafogott a magyar spárga iránt. Egy nagyobb termelő óvatosan nyilatkozik az idei piaci kilátásokról, azt mondja, idén csak a terület felén tervezi a szedést az értékesítési bizonytalanság miatt. Mivel látta, hogy a román munkaerőre idén nem számíthat, feladott egy hirdetést, hogy hazai idénymunkásokat verbuváljon.

Pár nap alatt kétszer annyian jelentkeztek a hirdetésre, mint ahány emberre szükségem van. A jelentkezők fele úgyis ki fog esni"

 - jegyzi meg. Igaz, ő csak fehér spárgát szedetne, amit sokkal nehezebb, mint a zöldet. Ezeket már akkor észre kell venni, amikor még éppen csak megrepesztik a bakhátat, különben délutánra előbújnak, és rózsás fejű, másodosztályú termék válik belőlük. A zöld spárgánál csak a sípok hosszára, és arra kell ügyelni, hogy azonnal a kosárka takarója alá kerüljenek, különben meggörbülnek. A szedésük kevesebb görnyedéssel és hibalelehetőséggel jár. Azért a napi 10 órát itt is bírni kell.

Március 18-án egyszerre mondtak fel 30 embernek a szállodában. Én szobalány és mosodás voltam. Kilátástalannak tűnt a helyzet, de aztán megtudtam, hogy Péterék embereket keresnek. Osztályozni, csomagolni nagyon jó munka. Mindenkinek szóltam, akiről tudtam, hogy bajba került

- meséli a szállodaiparból kihullott egyik munkára jelentkező. Barátnőjét egy cukrászdából bocsátották el. 40 ezer forintot kapott volna munkanélküliként, miközben otthon két gyerek várja. Egy másik ismerősének pedig egy virágboltban mondtak fel - ugyan kinek kell most a virág, még ballagás sem lesz!

"Persze, nem olyan rutinosak a spárgaszedésben, de bele fognak jönni. Ha nagyon nem megy a szedés, akkor majd osztályoznak, csomagolnak" - mondja optimistán Gyömbér Péter. Az értékesítés terén viszont ő is borúlátó, de az elmúlt években igyekezett alkalmazkodni a megváltozott piaci helyzethez. "A TÉSZ-en keresztül a termés egy része még most is külföldre megy, de egyre inkább a budapesti nagybanira állok át. A spárgatermesztés kevés vegyianyagot igényel, így azt is fontolgatom, hogy megszerzem a bio certifikációt az árumra" - mondja. És nagyon úgy tűnik, hogy ez a helyes irány.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06