Nem szabad kockáztatni: az elektronikus ügyintézést ajánlja a Nébih a gazdálkodóknak

Nem szabad kockáztatni: az elektronikus ügyintézést ajánlja a Nébih a gazdálkodóknak

agrarszektor.hu
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a gazdálkodók és a növényvédelmi szakirányítók figyelmét, hogy a járványügyi helyzetben megváltozik a növényvédelmi dokumentáció szokásos rendje. A hivatal mindenkitől azt kérte, hogy a személyes érintkezések minimalizálása érdekében mind a növényvédelmi szolgáltatásra irányuló szerződések, mind pedig a növényorvosi vények esetében részesítsék előnyben az elektronikus felhasználási lehetőségeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A járványügyi helyzetre való tekintettel - amennyiben a gazdálkodó és a növényvédelmi szakirányító még nem kötötte meg egymással az idei vegetációs időszakra vonatkozó növényvédelmi szerződést - a hatóságok elfogadják és hitelesnek tekintik az egyértelmű szándékot igazoló elektronikus levelezést is. Fontos, hogy a felek a hagyományos szerződés jogszabályban előírt tartalmi elemeit szerepeltessék az elektronikus levelezésükben is, írta meg a Nébih.

A hatályos rendelkezések szerint, a szakirányítónak a növényvédelmi szolgáltatásra vonatkozó szerződés megkötését az előírásoknak megfelelő adattartalommal, elektronikus úton is be kell jelentenie a Nébih által működtetett internetes felületen. A feltöltésre a jogszabály 15 napos türelmi időt határoz meg, de a jelen helyzetben a hatóság elfogadja az utólagos feltöltést is.

Nem fogadható azonban el a növényorvosi vény utólagos kiállítása! Ennek oka, hogy a vény nem elsősorban a vásárlási jog átruházását jelenti, hanem olyan felelősséget keletkeztet, amit - az ehhez szükséges felsőfokú növényvédelmi ismeretek hiánya miatt - nem lehet a gazdálkodókon számon kérni.

A hivatal azt kéri a gazdáktól, hogy a járvánnyal összefüggő korlátozások időszakában elsősorban az elektronikus növényorvosi vényt vegyék igénybe, amely már minden növényorvos és növényvédőszer-forgalmazó számára elérhető, használata gyors és nem igényel személyes kontaktust. Ugyanakkor a rendkívüli helyzetre való tekintettel elfogadható a papíralapú vény szkennelt verziója is, hiszen a vény eredeti példányát - az esetleges későbbi ellenőrzések miatt - meg kell őrizni.

További könnyítést jelenthet, hogy a hatóság ellenőrzései során elfogadja, ha nem a felírt készítményt, hanem azonos hatóanyagú, az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett készítményt szolgál ki a forgalmazó. Ennek feltétele a vényt kiállító növényorvos hozzájárulása a vényen a helyettesítő készítmény kiadásához. A korábbi gyakorlat szerint legfeljebb 3 szert lehetett megnevezni helyettesítésre, ez most nevesítés nélkül korlátlan lett.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06