A járványban is van elég növényvédő szer, de drágulás várható

A járványban is van elég növényvédő szer, de drágulás várható

A koronavírus-járvány ellenére is folyamatos a hazai gazdálkodók növényvédőszer-ellátása, ezért egyik növénykultúrában sincs ok pánikvásárlásokra - nyilatkozta az agrarszektor.hu-nak Szalkai Gábor, a Magyar Növényvédelmi Szövetség (NSZ) ügyvezető igazgatója. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kihirdetett vészhelyzetben könnyített azokon a szabályokon, amelyek a növényvédelmi szolgáltatási szerződésekre és a növényorvosi vények használata vonatkoznak. A forint jelentős gyengülése miatt ugyanakkor a gazdálkodóknak arra kell felkészülniük, hogy az importból származó növényvédő szerek, illetve termékalapanyagok drágulnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Három-négy héttel ezelőtt voltak fennakadások a hazai növényvédőszer-forgalomban is, de ezek nem a termékgyártás európai és hazai leállása miatt, hanem szállítási és logisztikai okokból következtek be - húzta alá Szalkai Gábor. Mára azonban e problémák nagyrészt rendeződtek, így az iparág a magyar termelőket a koronavírus-járvány ellenére is folyamatosan el tudja látni a szükséges növényvédő szerekkel.

Szalkai Gábor szerint a megfelelő kínálat miatt nincs ok arra, hogy a termelők pánikvásárlásokat hajtsanak végre. Egyes esetekben kisebb kereskedelmi csúszások előfordulhatnak, de a szükséges készletek az iparágban rendelkezésre állnak. Ezért a szövetség a vásárlásoknál önmérsékletet kér a gazdálkodóktól, és felhívja a figyelmet arra, hogy nehéz helyzetbe hozhatnak más termelőket azok, akik indokolatlan mértékű termékbeszerzéseket bonyolítnak le. Emellett azt is szem előtt kell tartani, hogy a gazdálkodóknak eleget kell tenniük a növényvédő szerekre vonatkozó szigorú tárolási előírásoknak is, de nagyarányú készletezéseknél fennállhat a veszélye annak, hogy a rendelkezéseket nem mindenki tudja teljesíteni.

Szalkai Gábor (Fotó: Stiller Ákos)

Bár a növényvédőszer-gyártáshoz felhasznált ható-, alap- és segédanyagok jelentős része Kínában, Indiában és Németországban készül, a világméretű járvány a szállítási fennakadások ellenére sem lehetetlenítette el az európai gyártókat. A magyar termelőknek inkább az okozhat gondokat, hogy a jelentős forintgyengülés miatt az importból származó alapanyagok és termékek a későbbiekben drágulhatnak. A hazai forgalmazók nem készülhettek fel arra, hogy a forint euróhoz viszonyított árfolyama 10 százalékkal, vagy annál is nagyobb mértékben változik, ezért a nagyobb importköltséget termékeik átadási áraiban érvényesíteniük kell majd - állapította meg Szalkai Gábor.

Az ügyvezető igazgató szerint az idei szezonban a hazai termelők számára a rovarok elleni védekezés jelentheti az első nagy kihívást, mivel az enyhe időjárás kedvezett a károsítók áttelelésének, egyes hatóanyagok - például a neonikotinoidok és a klórpirifosz - európai uniós betiltása pedig az utóbbi időszakban a felhasználható szerek palettáját jelentősen szűkítette. Az Európai Bizottságra ma nagy nyomás nehezedik, mivel számos európai zöld- és civil szervezet további szerkivonásokat sürget. Ezért az NSZ szerint a termelőknek a meglévő rovarirtó szereket még felelősebben és tudatosabban kell alkalmazniuk, hogy a felhasználás ne szolgáltasson alapot a termékek és a hatóanyagok elleni újabb támadásokra. A gazdálkodóknak kerülniük kell az illegális és hamis növényvédő szerek beszerzését és kijuttatását is, vagyis csak megbízható forrásokból és kereskedőktől érdemes vásárolniuk.

A termelők védekezési lehetőségeit könnyítheti, hogy a jelenlegi járványvédelmi vészhelyzetben a Nébih enyhített azokon a szabályokon, amelyek a növényvédelmi szolgáltatási szerződésekre és a növényorvosi vények használata vonatkoznak. Így például az e célra létrehozott nyilvántartási rendszerbe nem kell 15 napon belül elektronikusan bejelenteni a növényorvosok és a termelők között létrejött szolgáltatási szerződéseket, hanem a hivatal elfogadja a járvány lejárta utáni, utólagos feltöltéseket is. Növényorvosi vényeket ugyanakkor nem lehet utólagosan kiállítani, de a személyes kontaktus elkerülése érdekében igénybe vehető a Magyar Növényvédő és Növényorvosi Kamara elektronikus vény (e-vény) szolgáltatása, illetve a mostani rendkívül helyzetben a Nébih elfogadja a papíralapú vények szkennelt verzióját is.

További könnyítést jelenthet, hogy a hatósági ellenőrzéseken tudomásul veszik azokat az eseteket is, amikor a forgalmazók nem a felírt készítményekkel, hanem az adott kultúrában és károsítóra engedélyezett azonos hatóanyagú termékekkel szolgálják ki a termelőket. Ennek azonban feltétele, hogy a vényeket kiállító növényorvosok a helyettesítő készítmények kiadásához hozzájáruljanak. A korábbi gyakorlat szerint helyettesítőként legfeljebb 3 szert lehetett megnevezni, de a mostani vészhelyzetben a helyettesítésre felhasználható termékek számát nem korlátozzák, ha azok megfelelnek a fenti kritériumoknak.

Szalkai Gábor szerint a Nébih intézkedései hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a gazdálkodókat ne érje hátrány, ha egyes növényvédő szerekből valamilyen okból mégis átmeneti készlethiány lépne fel. Egyes védekezéseknél ugyanis alapvető fontosságú lehet, hogy a termelők a szükséges termékekhez időben hozzájuthassanak, így a sikeres beavatkozások érdekében akár egy hetet sem várakozhatnak. A helyettesítő termékkör bővítése viszont lehetőséget nyújthat arra, hogy ilyen esetekben is gyors védekezéseket lehessen végrehajtani.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?