Nagy károkat okozhat az aszály a hazai földeken

Nagy károkat okozhat az aszály a hazai földeken

Veszélyezteti a tavaszi vetési és műtrágyázási munkálatokat a száraz és meleg áprilisi idő. Ha az időjárás nem fordul csapadékosabbra, a súlyosbodó aszály komoly hozamcsökkenéseket okozhat a szántóföldeken.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Jelentősen csökkent a hazai talajok víztartalma az elmúlt időszak meleg és szeles időjárása miatt. Szakértői becslések szerint a mezőgazdasági területekből 50-70 milliméternyi nedvesség tűnt el, ezért szükség lenne arra, hogy csapadékosabb időszak következzen. Bár a napokban markáns hidegfront haladt át az országon, ez sem hozott sok esőt a földekre.

A vetések mélységében még található nedvesség, de a víztartalom tovább csökkenhet, ha az aszályos periódus folytatódik. A mezőgazdasági termelőknek a mostani száraz időszakban jól jönne, ha a mezőgazdasági területeket a télen nagyobb hótakaró borította volna, és az abban lévő vízmennyiség a tavaszi olvadáskor beszivárgott volna a földekbe.

A jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy a tavaszi vetések hiányosan és foltosan kelnek majd ki, ez pedig ronthatja a szántóföldi kultúrák idei terméseredményeit. Bár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérései szerint az ősszel elvetett szántóföldi növények fagykárosodás nélkül teleltek át és jó állapotban vannak, a hosszan tartó szárazság e kultúrákat is megviselheti.

A termelők ma annyit tehetnek, hogy a lehető leggyorsabban elvetik tavaszi növényeiket, illetve kijuttatják a megfelelő műtrágyamennyiségeket, abban bízva, hogy a szükséges csapadék is megérkezik majd. A gazdák tavaly kísértetiesen hasonló helyzetben voltak, de többen az esőzéseket várva halogatták a vetési és műtrágyázási munkálatokat. Ezért egyes termelők végül kényszerűségből csak júniusban juttatták a vetőmagokat a földekbe, akkor pedig már nem volt esélyük arra, hogy az ősszel nagy hozamokat takarítsanak be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03