Koronavírus: óriási segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

Koronavírus: óriási segítséget kapnak a gazdák a vetés és betakarítás megtervezéséhez

agrarszektor.hu
Egyre több ország hoz szabad mozgást korlátozó intézkedéseket a koronavírus-járvány miatt. Nem kérdés, hogy ez hatással lesz egyes mezőgazdasági tevékenységekre, az egészségügyi sokkból egy termelésit előrevetítve. Ha a mezőgazdasági teendőket nem végzik el időben, búcsút mondhatunk a betakarításra váró terményeknek vagy épp a vetés marad el, a közeljövő élelmiszerkészleteit veszélyeztetve. Vagyis, az élelmiszertermelés összeomlása végzetes hatással lehet az élelmezésbiztonságra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) online térképes eszköze információt szolgáltat a legfontosabb élelmiszer- és mezőgazdasági cikkek vetésének és betakarításának ideális idejéről. A térképes felület közérthetően mutatja meg, hogy a helyi mezőgazdasági-környezeti adottságok alapján mikor esedékesek ezen mezőgazdasági munkák. A termelés és fogyasztás értéke alapján a legfontosabb terményekről informál, többek között a banánról, kölesről, édesburgonyáról, rizsről, paradicsomról vagy a búzáról.

Színkódok közvetítik a FAO javaslatát országok és termények mentén lebontva. A zöld szín azt jelzi, hogy az aratást vagy vetést el kell kezdeni és minél hamarabb befejezni. Ezzel főleg az ideális esetben áprilisra eső tevékenységeknél találkozunk, függetlenül a tevékenység teljes időtartamától. A sárga szín jelentése pedig, hogy érdemes a helyzetet szoros figyelemmel követni a válság alakulásának tükrében, és esetleg felgyorsítani, amennyiben ez lehetséges.

Magyarország esetében sárgára színeződik a térkép a búza és a kukorica betakarítása esetében, illetve a búzánál a vetésnél is. Ezzel szemben a kukorica vetéséhez kapcsolódó ajánlás során zöld színűre vált a térkép.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02