Ez fogas kérdés: egészségesek vagy sok vegyszert tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök?

Ez fogas kérdés: egészségesek vagy sok vegyszert tartalmaznak a zöldségek és a gyümölcsök?

"Egészséget vagy vegyszereket veszünk a drága pénzünkön, amikor zöldségeket és gyümölcsöket vásárolunk?" - ezt a minden fogyasztót foglalkoztató kérdést tisztázhatja az a magyar innovációs megoldás, amely modern eszközökkel teheti lehetővé a kiskereskedelemben kapható élelmiszerek nyomon követhetőségét. Az új rendszert elsőként a veresegyházi Veresi Paradicsom Kft.-nél tesztelik.

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyakorlatban is megkezdődött annak a hazai innovációs rendszernek a tesztelése, amely lehetővé teszi az előállított élelmiszerek nyomon követését, elsőként a zöldség-gyümölcs ágazatban. A veggID névre keresztelt újítást először a Veresi Paradicsom Kft. alkalmazza.

Az új rendszert az Agrotron nevű, elméleti fizikusból és villamosmérnökből álló munkacsoport dolgozta ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminál 2019 februárjában meghirdetett pályázatán. A "Gazdálkodj okosan! NAK Agrotech Hackathon" című kezdeményezés olyan 24 órás, agrárfókuszú ötletverseny, amely azt célozza, hogy egyetemisták fejlesszenek újszerű megoldásokat a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára.

A találmány választ adhat arra a fogyasztókat leginkább foglalkoztató kérdésre, hogy "valóban tudjuk-e, mi kerül a tányérunkba, amikor zöldségeket és gyümölcsöket eszünk"? A legtöbb vásárló fejében megfordul, hogy "vajon egészséget vagy vegyszereket vesz-e drága pénzen", amikor az üzletekben a termékek között válogat. A zöldségek és a gyümölcsök fogyasztása egészséges, de ez nem lehet igaz például akkor, ha vegyszertartalmuk magas. 

A nyomon követhetőségre fókuszáló veggID olyan zárt technológiai rendszerként működik, amelyet egyedi fejlesztésű szoftver és hardver alkot. A termékek beltartalmi tulajdonságait a Szent István Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem független szakértői vizsgálják, akik statisztikai módszerekkel állapítják meg, milyen mintavételekre van szükség ahhoz, hogy egy-egy termékegységet megfelelően reprezentálni lehessen. A minták számát elsősorban a termékmennyiség és a beltartalmi értékek pontossági igénye határozza meg.

A vizsgálati eredmények alapján a csomagoláson minden termék egyedi QR-kódot kap, amely a bolti vásárlásokkor a beltartalmi értékek mellett a vegyszerterhelési adatokat, illetve a zöldségek és gyümölcsök szedési és csomagolási dátumait is elérhetővé teszi. A csomagolósoron a kifejlesztett hardver működik közre a címkék megfelelő elhelyezéséért, a hardveren futó szoftver pedig kapcsolatot létesít a veggID-adatbázissal. Az adatintegritást a kialakított adatbázis és a hardveren futó szoftver biztosítja, illetve ezek járulnak hozzá ahhoz is, hogy a termékek adatai a QR-kód beszkennelésével elérhetők legyenek.

A beltartalmi labormérések eredményeit az adatbázisba a közreműködő egyetemeken töltik fel, ezt követően a kapott értékeket a rendszer a termékekhez automatikusan hozzárendeli. Minden csomagolt termékhez generál egy egyedi QR-kódot, és a hardveren futó program ezeket a QR-kódokat kéri le, illetve helyezi fel a csomagolásokra.

A QR-kódok bármilyen okostelefonra beszkennelhetők ingyenesen letölthető QR-kód olvasóval. Az okostelefonok jelentős részénél külön applikáció telepítésére sincs szükség, mivel a termékek fölé tartott kamerájuk a QR-kódot automatikusan beolvassa.

Az új rendszerrel a bolti vásárlás pillanatában meg lehet ítélni, hogy a zöldségek és a gyümölcsök milyen vitaminokat, nyomelemeket és antioxidánsokat tartalmaznak. Meg lehet állapítani azt is, hogy a beltartalmi összetevőkből az adott termékben mennyi található, illetve fennáll-e vegyszerterhelés, és ez milyen mértékű lehet.

A tesztfázisban az első QR-kódok a Veresi Paradicsom Kft. paradicsomcsomagjain jelennek majd meg, de a rendszerhez más zöldség-gyümölcs termelők is csatlakozhatnak. A regisztrált gazdálkodóknál auditot tartanak, amellyel megállapítják, megfelelnek-e az együttműködési feltételeknek. Ezután a termelők kiválaszthatják a számukra szükséges QR-kód címkézőt, illetve a felhasználói felületen felvihetik a rendszerbe a minősíteni kívánt zöldségek és/vagy gyümölcsök listáját és mennyiségét is. A későbbiekben a labormérések eredményeit és az egyéb adatokat automatikusan rendeli hozzá a rendszer a kiválasztott termékekhez.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03