Itt a műtrágya-jelentés: ezekből a termékekből rendesen bevásároltak a magyar gazdák

Itt a műtrágya-jelentés: ezekből a termékekből rendesen bevásároltak a magyar gazdák

MTI
Egy százalékkal, 52 milliárd forintra mérséklődött az első negyedévben értékesített műtrágya nettó árbevétele az előző év azonos időszakához képest, a műtrágyaárak átlagosan 10 százalékkal voltak alacsonyabbak - derült ki a NAIK Nemzeti Agrárgazdasági Kutatóintézet honlapján közzétett jelentésből. A jelentés szerint a műtrágya-forgalmazók 710 ezer tonna műtrágyát értékesítettek közvetlenül mezőgazdasági termelőknek 2020 első negyedévében. Ebből 623 ezer tonna egykomponensű, 86 ezer tonna pedig összetett műtrágya volt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az összesítés részletezi: a teljes műtrágya-értékesítés 12 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál, ezen belül egykomponensű nitrogénműtrágyából 13 százalékkal, 71 ezer tonnával, összetett műtrágyából 6 százalékkal, 5 ezer tonnával vettek többet a termelők. Az egyszerű káliumműtrágya forgalma 3 százalékkal csökkent, így 4,4 ezer tonna fogyott belőle, szemben az egykomponensű foszforműtrágya-eladás 6 százalékos növekedésével, az egy évvel korábbi 398 tonnával szemben több mint 420 tonnát értékesítettek ebből. Egyszerű foszforműtrágyából jellemzően csak néhány száz tonna fogy negyedévenként, így egy-egy nagyobb tétel megjelenése vagy elmaradása arányaiban nagy változást képes okozni.

Rámutattak, hogy az egyszerű foszfátműtrágya iránti igény viszonylag alacsony, hiszen a gazdák a foszforutánpótlást inkább magas foszfortartalmú, de más összetevőt is tartalmazó műtrágya alkalmazásával oldják meg. Jellegzetesen ilyen termék a monoammónium-foszfát vagy a diammónium-foszfát.

Az előző évekhez hasonlóan a legnagyobb kereslet a mészammon-salétrom (MAS) iránt jelentkezett 2020 első negyedévében. A teljes műtrágyaforgalom 48 százalékát, az egykomponensű nitrogénműtrágya-értékesítés 55 százalékát a MAS tette ki: 343 ezer tonnát adtak el belőle. Az összetett műtrágyák közül 2020-ban a legnépszerűbb összetétel, az NPK (nitrogén-foszfor-kálium) 8-24-24-es 14,2 ezer tonnás mennyisége a teljes műtrágya-értékesítés 2 százalékát, az összetett műtrágyák értékesítésének 16 százalékát tette ki.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14