Már nem kell sokat várni és kiderül, mely repcefajták hozzák a legtöbbet a konyhára

Már nem kell sokat várni és kiderül, mely repcefajták hozzák a legtöbbet a konyhára

agrarszektor.hu
Ebben az évben is elindultak a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szerve-zet és Terméktanács, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara posztregisztrációs fajtakísérletei. A hagyományos kukorica és őszi búza kísérletek mellett idén először az őszi káposztarepcét is tesztelik a szakemberek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke elmondta, a koronavírus világjárvány miatt az elmúlt hónapokban számos fajtabemutató rendezvény maradt el, amely miatt a gazdálkodók hagyományos informálódási lehetőségei szűkültek - írja közleményében a terméktanács. Az idei posztregisztrációs vizsgálatok fontos terepet adnak objektív mérési eredményeikkel számunkra. Így a gazdálkodók kipróbált, megfelelő mennyiség és ismert minőség elérésére képes növényfajták közül választhatnak. A kísérleteket az idén is őszi búzában, kukoricában indította el a terméktanács a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen. Az idei év újdonsága az őszi káposztarepce fajtakísérlet, az olajnövényt ugyanis az elmúlt években folyamatosan nagy területen termesztették Magyarországon, ezért fontos tanulságokat lehet majd levonni a fajták összehasonlításából - tette hozzá az elnök.

Takács Géza tájékoztatása szerint a fajtakísérleteket az ország több helyszínén, elsődlegesen a NÉBIH növényfajtakísérleti állomás hálózatában, eltérő adottságú földterületeken végzik. A kisparcellás összehasonlító vizsgálatokat a NÉBIH szakemberei irányítják és az értékeléseket is ők végzik. A kukorica kísérletekben szereplő fajtákat idén is kódolták, a visszakódolásra a végleges kiértékelés után, nyilvános rendezvényen kerül sor az év második felében.

Forrás: MTI Fotó: Varga György

A Szombathely, Eszterágpuszta, Iregszemcse, Tordas, Jászboldogháza, Szarvas, Székkutas, Abaújszántó, Mosonmagyaróvár és Mezőfalva térségé-ben beállított őszi búza kísérletben idén két éréscsoportban összesen 48 őszi búzafajta szerepel. A kukoricát illetően ebben az évben 38 fajta méri össze tudását négy érés-csoportban. A NÉBIH szakemberei tíz helyszínen - Szombathelyen, Torda-son, Abaújszántón, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Jászboldogházán, Székkutason, Mezőhegyesen, Jánoshalmán és Hajdúböszörményben értéke-lik a fajták főbb termesztési tulajdonságait, és majd a betakarítást követően statisztikailag összegzik a terméseredményeket. Őszi káposztarepce esetében 8 helyszínen (Iregszemcse, Jászboldogháza, Újfehértó, Szombathely, Gyulatanya, Eszterágpuszta, Abaújszántó, Szarvas) két éréscsoportban 25 fajta került be a kísérletbe.

Takács Géza kitért arra is, hogy a közeli napokban elvégzett szemléiken megállapították, hogy a kísérletekben a növényállományok a parcellákon belül kiegyenlítettek, nincsenek jelentős növényegészségügyi problémák. A káposztarepce és őszi búza esetén a szárazság miatt a növények fejlettségben és növénymagasságban elmaradnak a korábbi évektől. A tőszám és a zöldtömeg is kisebb, így nyilván az az asszimilációs felület is. Mindezek miatt jelentősen kevesebb termésre számíthatunk. Az ország különböző pontjain elhelyezkedő kísérleti területeket eltérő mértékben sújtotta a téli és tavaszi csapadékhiány, így a jobb tápanyagellátottságú és jó minőségű talajokon kevésbé volt látványos az aszálykár. A terméktanács szemléi alapján a dunántúli helyszíneken nagyobb terméscsökkenésre lehet számítani - emelte ki az elnök.

A kísérletek eredményeiről a szervezetek összefoglaló kiadványt adnak ki, amely mindenki számára elérhető lesz. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig ajánlati fajtalistát állít össze a legjobban teljesítő fajtákról.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?