Megőrülnek ezért a növényért külföldön: rengeteget adnak el belőle a magyar termesztők

Megőrülnek ezért a növényért külföldön: rengeteget adnak el belőle a magyar termesztők

agrarszektor.hu
A napokban véget ért az egyik legfontosabb hazai gyógynövény, a kamilla betakarítása és a vadon előforduló kamilla begyűjtése. A kiváló minőségű vadon termő magyar kamillavirág hungarikum, külföldön is keresett - derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) valamint a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács tájékoztatójából.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén közel egy hónapos hosszúságú, május közepén kezdődött kamillaszezon a végéhez közelít - írja közleményében az Agrárkamara. Az elmúlt hetek aszályos időjárása ellenére közepes mennyiségű termésre van kilátás. Igaz ez a május közepétől begyűjtött vadon termő gyűjtött kamillára és a termesztett kamillára is, melynek betakarítása idén június első napjaiban történt.

A nyers kamillavirágot évente 200-500 tonna közötti mennyiségben gyűjtik hazánkban, jellemzően az Alföld területén, a Tiszántúlon. A gyűjtés, felvásárlás, szárítás komoly szervezettséget igényel a gyűjtők, átvevők részéről, mivel rövid idő alatt hatalmas mennyiségű nyers kamillavirágzat átvételét, feldolgozását kell megoldani. Az alföldi gyűjtött kamillavirágzat minősége eltér a termesztett változatétól: erős, zamatos, kellemes illatú és kesernyés ízű, nem esik szét, kevésbé porlik a feldolgozás során, és az illóolaját is jobban megtartja. A kamilla termesztésével napjainkban már csaknem az ország egész területén foglalkoznak, legnagyobb területen a Dunántúlon, Baranya és Somogy megyékben, illetve az Észak-Alföldi régióban. Termesztőterülete az utóbbi években 300-500 hektár között alakult, alapvetően növekvő tendenciát mutat. Termesztésben a kamilla vetése augusztusban történik, növekedését, fejlődését a tavaszi időjárás, főként a csapadék mennyisége markánsan befolyásolja. A termesztett kamilla betakarítása a beltartalom alakulásától függ, fontos a pontos időzítés, amit folyamatos mintázással és laborvizsgálatokkal tudnak meghatározni a termesztők. Az idei év a szakértők szerint jónak mutatkozik, a vízhiány hatására a zöldtömeg bizonyos területeken kisebb lett, de az állományok, egységesek, sűrűk voltak, a növény nem feküdt el, kártevők, kórokozók károsítása nem jelentkezett.

A meghűléses megbetegedések kezelésének kedvelt gyógynövénye a kamilla, mely elsősorban gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos. A Magyarországon előállított kamillavirág drog nagyobb hányada exportra kerül, a többit itthon dolgozzák fel. Értékes alapanyagot szolgáltat a kozmetika és gyógyszeripar számára is a kamilla vízgőz-desztillációjával (lepárlásával) előállított kamilla illóolaj. A kamillavirágból gyógyteát forrázat készítésével nyerhetünk, amihez a drogot forrásban lévő vízzel leöntjük, az edényt lefedve 10-20 percig állni hagyjuk, majd szűrjük. Gyógytea vásárlásakor mindig figyeljünk arra, hogy a készítmény az adott gyógynövény aktív hatóanyagait tartalmazó részeiből készüljön, tehát például a kamilla esetében kamillavirágzat teát és lehetőség szerint ne kamillateát vásároljunk és fogyasszunk.

A magyar gyógynövények évszázadok óta elismertek belföldön és külföldön is. Az élelmiszer, gyógyszerkozmetika és vegyipar egyre több természetes alapanyagot használ fel termékeiben, s az ágazat a turisztika számára is kiemelkedő lehetőségeket nyújt. Mindenféle gyógynövényt beleértve, a gyógynövénygyűjtés jelenleg mintegy ötezer - elsősorban alacsonyan iskolázott, valamint hátrányosabb régiókban élő - embernek ad munkát.

Hazánkban 120-130 növényfaj gyűjthető, de ezek közül a legfontosabb mintegy 70-80 faj kerül rendszeres begyűjtésre a természetes élőhelyekről. A feldolgozásra kerülő gyógynövényfajok mintegy 70 százaléka vadon termő állományok gyűjtéséből származik. Magyarországon a vadon termő gyógynövények gyűjtése hatósági engedély nélkül folytatható. A nemzeti parkokban történő gyűjtés, valamint a magán- és állami területek szabad "bejárhatósága" azonban engedélyhez kötött. A legnagyobb tömegben gyűjtött fajok és növényi részek: vadgesztenye, csipkebogyó, cickafarkfű, aranyvesszőfű, csalánlevél, zsurlófű, kamillavirág, fehér ürömfű, orbáncfű, fehérmályva, feketebodza, fagyöngy.

A gyógy-, fűszer- és aromanövények termesztőterülete összességben 18 000-21 000 hektárra tehető, és évente mintegy 50 fajt érint. Termesztett gyógynövényeink: mustár (fehér+barna), mák, konyhakömény, koriander, édeskömény, máriatövis, ánizs, kapor, kamilla, orbáncfű, citromfű, levendulafajok, majoránna, bazsalikom, borsfű, macskagyökér.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?