Megdöbbentő felfedezés: így lehet növényvédő szerek nélkül is nagy a terméshozam

Megdöbbentő felfedezés: így lehet növényvédő szerek nélkül is nagy a terméshozam

Brit tudósok megtalálták a legegyszerűbb módját annak, hogy a különféle növények életfolyamatait irányítsák. Ehhez pedig nem kell más, mint színes fény, ami a terméshozamokon is javítani lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az University of East Anglia (UEA) kutatói rájöttek, hogyan lehet színes fénnyel irányítani a növények biológiai folyamatait. A módszer alapját az adja, hogy a különböző fények hatására ki- és bekapcsolható az egyes gének működése. A tudósok szerint ez a felfedezés előrelépést jelenthet a növények termesztése során, amely a terméshozamokra is befolyással lehet, olvasható a FarmingUK oldalán.

Dr. Ben Miller, a biológiai tudományok szakértője elmondta, hogy a csapatuk a növények optogenetikai tulajdonságait vizsgálja, ezen belül is azt, hogyan lehet a különféle fényekkel a lehető legpontosabban irányítani a növények biológiai folyamatait. A kutató elmondta, hogy az optogenetikai módszerek eddig nem voltak alkalmazhatóak a növényeknél, mivel azok növekedésük közben természetesen reagálnak a folyvást változó fényviszonyokra. Emiatt minden olyan genetikai "kapcsoló", aminek a fényhez van köze, folyamatosan aktív. De most a tudósok kifejlesztettek egy különleges rendszert, amivel át tudták hidalni ezt a problémát, és amelyet használva csak a különféle színű fények segítségével irányítani tudják a növényekben végbemenő sejtfolyamatokat.

Képesek vagyunk arra, hogy vörös fénnyel egy adott pillanatban befolyásoljuk a gének expresszióját, míg a fehér fénnyel bármikor kikapcsolhatjuk ezt. És ezt az eljárást akárhányszor megismételhetjük

- mondta Ben Miller.

A kutató beszélt arról is, hogy ezzel az új rendszerrel befolyásolhatják a növények fizikai válaszreakcióit is, például az immunrendszerük válaszait, és talán még a fejlődésüket, növekedésüket, kémiai kommunikációjukat és a stresszhelyzetekre adott reakcióikat is. Az új eszközt a PULSE (Plant Usable Light-Switch Element) névre keresztelték, és mind nappali, mind az éjszakai ciklusokban növekvő növényeknél alkalmazható. Ben Miller szerint a felfedezés azzal is jár, hogy a jövőben a tudósok pusztán csak különböző fényekkel képesek lehetnek azt is befolyásolni, hogyan nőjenek, valamint hogyan reagáljanak és alkalmazkodjanak a környezetükhöz.

Azt például már tudjuk, hogy a növények immunreakciói a mi fényalapú rendszerünkkel ki- és bekapcsolhatóak. Ha szántóföldi növényeknél használhatnánk ezt a rendszert, képesek lehetnénk javítani a növények ellenállóképességét a betegségekkel szemben, amivel viszont a hozamokon javíthatnánk

- mondta Ben Miller.

A tudós szerint a biológiai folyamatok fényekkel történő manipulálása sokkal kevésbé invazív és jóval visszafordíthatóbb, mint a különféle növényvédő szerek használata. Emiatt Dr. Ben Miller meg van róla győződve, hogy a PULSE rendszer igen érdekes és hasznos szerszámmá válhat a kutatók kezében, amivel megválaszolhatják majd a növények biológiájának alapvető kérdéseit is. A cikk alapjául szolgáló tanulmány június 29-én jelent meg a Nature Methods tudományos folyóiratban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?