Nyári fagy Magyarországon? Ezen a helyen nem szokatan a nulla fok júliusban sem

Nyári fagy Magyarországon? Ezen a helyen nem szokatan a nulla fok júliusban sem

MTI
Nem szokatlan a nyári fagy a Bükk-fennsíkon, a bükki töbrök mélyén - közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa az MTI megkeresésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Időkép hétfőn írt arról, hogy 0 Celsius-fok alá csökkent a hőmérséklet hajnalra a Bükk-fennsíkon. Megjegyezték, hogy az egy különleges mikroklímájú táj 755 méteres tengerszint feletti magasságban, így a környezetéhez képest jelentősebb hőmérséklet-eltérés is ki tud alakulni. Hajnali 4 óra 23 perckor mínusz 0,8 Celsius-fokos minimumhőmérsékletet mértek.

Pátkai Zsolt közölte, hogy bár az Országos Meteorológiai Szolgálatnak nincs ezeken a speciális mikroklímájú helyeken mérőállomása, abszolút reális, hogy hajnalban ott gyengén fagyhatott. A meteorológus ugyanakkor kiemelte, hogy ezek az amatőr meteorológiai mérések nem a Bükk-fennsík klímáját mérik, hanem azon belül a bükki töbrök mélyén vannak elhelyezve. Ezek mészkőoldódás során keletkezett mélyedések, amelyeknek szélsőséges a hőmérsékleti klímájuk.

A szakember azt írta, hogy a mínusz 0,8 Celsius-fokos hőmérséklet még csak nem is szélsőségesen hideg, hiszen rendszeresen mérnek ott ilyenkor is mínusz 5 Celsius-fok körüli minimumokat. A téli minimumok pedig mínusz 30 fok körül szoktak lenni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írta, hogy már vasárnap hajnalra is jelentősen lehűlt a levegő, hétfőn pedig, főként az elmúlt időszakhoz képest, még hűvösebb volt az idő. Országos átlagban 10 Celsius-fok körül alakultak a minimumok, de egy-egy helyen 6 Celsius-fok körüli értékeket is mértek. A legalacsonyabb hőmérséklet Zabarban volt, ott 5,7 fokig süllyedt a hőmérséklet.

Az előrejelzés szerint kedden is lehetnek még 6 fok körüli minimumok, de utána melegebbek lesznek a hajnalok és a nappalok is. A hét közepén 25-30 fok is lehet, de utána ismét mérséklődik kissé a meleg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?