Újabb fordulatot vesz az időjárás: ennek sok gazda örülni fog

Újabb fordulatot vesz az időjárás: ennek sok gazda örülni fog

agrarszektor.hu
A múlt heti száraz, napos, meleg időben jól lehetett haladni a mezőgazdasági munkákkal, a még elmaradt aratással. A talajok sokat száradtak, szikkadtak, sajnos ott is, ahol az aszályos tavasz után a nyár első fele is csapadékhiányosan alakult, így a Dunántúlon ismét jelentős területeken száraz a talaj. A folytatásban azonban változékonyabbra fordul időjárásunk, a hét első felében az ország nyugati felén jelentős csapadékra lehet számítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét első felében elszórtan még előfordultak kisebb záporok, zivatarok, majd péntektől országszerte száraz idő volt a jellemző sok napsütéssel, magas UV sugárzással - írja a met.hu. A talajok felszín közeli rétege jelentősen száradt, és a mélyebb rétegekben is a nedvességvesztés volt a meghatározó. Ezek a folyamatok kedvezően hatottak a korábban vízzel elárasztott illetve telítetté vált talajokon, ahol most kedvezővé váltak a nedvességviszonyok, azonban a nyár első felében is szárassággal küzdő kisalföldi, kelet-Dunántúli és nyugat-alföldi tájakon ismét 50% alá csökkent a felső egy méteres réteg nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában. Győr és Mosonmagyaróvár térségében valamint a Mohácsi sziget környezetében a kritikus 40%-ot sem éri el ez az érték, arrafelé nagyon száraz a talaj. 

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Az ország nagy részén az átlagosnál csapadékosabb június után júliusban is több esett a szokásosnál. A havi csapadékösszeg jellemzően 40 és 70 mm között alakult, de a Tiszántúlon és a Dunántúl délnyugati részén 100 mm-nél is több esett. Előbbi tájakon kiegyenlítettebb volt a csapadék időbeli eloszlása, míg utóbbi területeken egy nap alatt hullott 90-110 mm jelentős károkat okozva. A Kisalföld jelentős részén és a Duna déli szakaszának környezetében azonban 40 mm sem esett a hónap során. Ezeken a területeken valamint a Zemplén és a Cserehát északi részén jelentős negatív anomália mutatkozik a havi csapadékösszeg értékében, míg délnyugaton és a Tiszántúl nagy részén jelentékeny pozitív eltérés látható. 

Forrás: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

A búza aratása lassan mindenütt befejeződött, az elmúlt hét száraz időjárása kedvezett a mezőgazdasági munkáknak. A már learatott, de még el nem munkált táblák a kedvező talajnedvességi viszonyok mellett gyorsan gyomosodnak. A kapás növények az ország nagy részén jellemzően jól fejlettek, csapadékot és meleget egyaránt kaptak az elmúlt két hétben. A napraforgó már a virágzás végén jár, a kaszatok növekednek. A keleti tájakon ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, a kukorica állományok gyönyörűek, igazán jó termésben lehet bízni, de a szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein az időszakos vízborítás károsította a növényeket.

Az előttünk álló hét első felében egy hullámzó frontrendszer határozza meg időjárásunkat. Sok lesz fölöttünk a felhő, és sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Ezúttal a Dunántúlon valószínű a nagyobb mennyiségű csapadék, ott csütörtök délig 30-60 mm-re lehet számítani, de lokálisan ennél több is hullhat. A Tiszántúlon ezzel szemben területi átlagban csak 2-5 mm közötti összeg várható, de lesznek szárazon maradó területek is, illetve elszórtan itt is jelentős mennyiség hullhat. Az ország nagy részén a talajok nedvességgel való feltöltődése lesz a jellemző, de keleten, északkeleten továbbra is a párolgás marad az uralkodó, és tovább száradnak a talajok. Hőmérséklet tekintetében nagy különbségek alakulnak ki a front két oldalán. Nyugaton, északnyugaton a legmelegebb órákban is 25 fok alatt marad a levegő hőmérséklete, míg keleten, délkeleten továbbra is 30 fok fölött alakulnak a maximumok. Csütörtöktől egyre inkább egy tőlünk északra elterülő anticiklon határozza meg időjárásunkat. Visszatér a napos, jellemzően száraz, meleg idő. A szél egész héten nagy területeken élénk, helyenként erős lesz.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?