Nem kedvez a következő napok időjárása a gazdáknak: ebből még baj lehet

Nem kedvez a következő napok időjárása a gazdáknak: ebből még baj lehet

agrarszektor.hu
A hét első felében hazánk döntő részén kiadós öntözést kaptak a nyári növényeink. A nedvességgel feltöltődött talaj és a folytatásban várható stabilan meleg, száraz idő sok napsütéssel optimális körülményeket teremt a fő szántóföldi növényünknek számító kukorica és a napraforgó szem- és magképződésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt héten péntektől országszerte száraz idő volt a jellemző sok napsütéssel, magas UV sugárzással - írja a met.hu. Aztán hétfőn egy légörvény érte el térségünket, melynek hatására az esti óráktól előbb a Dunántúlon alakultak ki heves záporok, zivatarok, majd kedden és szerdára virradóan a középső országrészben, szerdán és csütörtök reggelre pedig a déli területeken. Összességében ebben az időszakban többnyire 15-50 mm csapadék hullott, de helyenként felhőszakadás és 60-80 mm is előfordult. Szinte az egész ország jelentős mennyiséget kapott, az eddig száraz kisalföldi területek és a Mohácsi sziget környéke is. Ezúttal az északkeleti határszél maradt ki. A 30 napos csapadékösszeg immár az ország döntő részén meghaladja az átlagos értéket. A talaj felszín közeli rétege országszerte nedves, többfelé sáros, a fölső 50 cm-es réteg nedvességtartalma jelenleg országszerte ideális a növények számára.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!
Forrás: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

A kukorica és a napraforgó a szem-, illetve a magképződés fenológiai fázisában jár. A keleti tájakon, ahol az átlagosnál esősebb volt a nyár első fele, az állományok gyönyörűek, a növények megkapták a virágzásra és most a szem- és magképződésre is a csapadékot (júliusban és augusztusban is 100-100 mm lenne az ideális a kukorica számára), így igazán jó termésben lehet bízni. A képet az árnyalja kissé, hogy egyes táblák mélyebben fekvő részein időszakos vízborítás károsította a növényeket. A sokáig szárazabb dunántúli területeken is sokat fejlődtek a növények, de a virágzáskor bekövetkezett csapadékhiány utólag már nem pótolható. Az aratás után a tarló elmunkálása, a talaj fölső rétegének fellazítása csökkenti a párolgást, a nedvesség így megőrződik a talajban.

Az előttünk álló 6-8 nap során nyugodt, meleg, nyári idő várható. A jövő héten elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar, de az ország döntő részén egyáltalán nem várható csapadék. A talaj így sokat fog száradni, erős lesz a párolgás, az időszak végére helyenként már elérheti a kritikus szintet a talaj fölső 20 cm-es rétegének nedvességtartalma. A hőmérsékletben nagy változás nem várható, a péntek-szombati 30-34 fokos maximumok után a jövő hétre 2-3 fokot mérséklődik a felmelegedés. A napos, meleg időben alacsony lesz a levegő páratartalma. Az északi, északkeleti szél napközben gyakran megélénkül.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?