Újabb növényvédő szerek miatt aggódhatnak a gazdák: ennek is búcsút mondhatnak?

Újabb növényvédő szerek miatt aggódhatnak a gazdák: ennek is búcsút mondhatnak?

agrarszektor.hu
Az utóbbi években számos növényvédőszer-hatóanyagot vont ki a forgalomból az Európai Unió. Jelenleg a mankoceb tervezett kivonása miatt aggódnak a gazdák.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Továbbra is bizonytalan a mankoceb sorsa. Egyebek közt ezt a széles körben használt növényvédelmi hatóanyagot is betiltaná az Európai Unió, olvasható a baon.hu oldalán. A hosszú hatástartamú, baktericid hatással is bíró, viszonylag olcsó gombaölő szert hatékonynak ismerik, főleg a kertészeti kultúrákban, például a Dithane készítmény formájában. Tervezett kivonásának híre állítólag hangos elégedetlenséget váltott ki a mezőgazdálkodók körében. Az Európai Növényvédelmi Szövetség (ECPA) kérte a tagállamok szakmai szervezeteit, hogy álljanak ki a mankoceb forgalomban tartása mellett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Azóta - alig egy hónappal ezelőtt - annyi történt, hogy az Európai Bizottság témában illetékes állandó szervezetének képviselői visszavonták a mankoceb nem megújítására tett javaslatukat. Egyelőre azonban nincs válasz arra, hogy a szert végül is megtartják-e vagy kivonják a forgalomból. Pesti Gábor növényvédelmi mérnök szerint az Európai Unió túl sok hatóanyag engedélyét vonja vissza. A szakember szerint kevés olyan készítmény van, amivel a kivontakat pótolni lehet, különösen az agrár-környezetgazdálkodásban résztvevő gyümölcstermelők érzik ezt a problémát. A mankoceb példája azt mutatja, hogy immár a leghatékonyabb, nehezen helyettesíthető kemikáliákat is indexre teszik.

Az utóbbi években jelentős mértékben beszűkült a növényvédelem mozgástere. Immár az általánosan használt, ráadásul a méheket kímélő szerek kivonása is elkezdődött. Idén olyan vegyszereket futtatnak ki, mint a Calypso rovarölő, amely szinte alapkészítménynek számít a gyümölcstermesztésben. Szintén kitiltásra kerül a Biscaya, a Proteus rovarirtók, egyes gombaölőket, mint a szürkepenész elleni Bravót is már csak idén év végéig engedélyezik használni

- mondta Pesti Gábor.

A gyümölcstermesztők már évek óta élesben tapasztalják a klímaváltozás hatásait. A Homokhátságon ötből három tél túl meleg, majd tavasszal jön a fagy a virágzás idején. Azt mondják, a kajszinál alig két évtized alatt megduplázódott a több évre vetített átlagveszteség. Balla Ferenc, kecskeméti őstermelő úgy látja, hogy évről évre mind erősebb a gyümölcsösökben a kártevők rajzása. A felmelegedés pedig új, veszélyes rovarokat érkezésével jár. Ilyen a szójában a bogáncslepke hernyója, amire az őstermelő tudomása szerint nincs érvényes szer, a régi, már kivontak közül kellene visszahívni valamit.

Ahogy a szántókon fogynak a növényvédelmi eszközök, úgy szűkülnek a lehetőségek a gyümölcstermesztésben is. A pimetrozin visszavonása miatt a Chess kiesett a hatékony készítmények köréből. A gombák ellen szintén eltűnik a palettáról a tirám hatóanyag, így a Tiuram Granuflow-nak is befellegzett, és a klórtalonilos készítményeknek is vége

- mondta Balla Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?