Kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a foktői növényolaj-finomító építését

Kiemelt jelentőségűnek minősítette a kormány a foktői növényolaj-finomító építését

agrarszektor.hu
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánította a kormány a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építését. Az étolajat előállító gyár létesítése körülbelül 40 új munkahelyet teremt Foktőn. A beruházás mintegy 1,8 milliárd forint állami támogatással valósul meg, amelynek tervezett bekerülési értéke körülbelül 22,2 milliárd forint.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Kiemelt jelentőségű beruházás lett a Glencore Agriculture magyarországi cégcsoportjához tartozó Pannon Növényolajgyártó Kft. Foktőn megvalósuló növényolaj-finomító üzemének építése - írja közleményében a Pannon Növényolajgyártó Kft. A kiemeltté nyilvánítás célja az, hogy gördülékenyebbé váljon a beruházással kapcsolatos hatósági ügyintézés - az erről szóló határozat a 2020. június 3-i Magyar Közlönyben jelent meg. Az üzem ünnepélyes alapkőletételére 2020. szeptember 7-én került sor Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és Font Sándor országgyűlési képviselő és az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának elnökének jelenlétében.

Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

A jelenlegi beruházással a Pannon Növényolajgyártó Kft. a meglévő nyersolajtermeléshez kapcsolódóan növényolaj-finomító üzemmel bővíti gyárát, azzal a céllal, hogy a kinyert nyersolajból finomított olajat állítsanak elő. Az új finomító egység a már meglévő üzemegységben előállított mind a négy magfajta nyersolajának finomítására alkalmas lesz. A beruházás 40 új munkahelyet teremt a térségben, ezáltal a gyár dolgozói létszáma várhatóan 25 százalékkal növekszik majd. Az új növényolaj-finomító üzem terület-előkészítési munkálatai 2020 májusában kezdődtek meg, a finomítás a tervek szerint 2022-ben indul majd.

2009-ben kezdődött saját zöldmezős beruházásban épített növényolajgyárat a Bács-Kiskun megyei Foktő területén a világ egyik legnagyobb, mezőgazdasági alapanyagok gyártásával, feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó Glencore Agriculture cégcsoport hazai leányvállalata, a Pannon Növényolajgyártó Kft. A beruházás részben állami támogatással valósult meg. A 40 milliárd forint értékű beruházás eredményeként Közép-Európa egyik legnagyobb és legmodernebb sajtoló üzeme 2012-ben kezdhette meg működését. Az üzemben olajos magvakból (napraforgómag, repcemag, szójabab és kukoricacsíra) állítják elő a növényi olajat. A gyár közel 150 főnek biztosít munkahelyet. Az Év Gyára 2019 versenyen a legjobb zöldmezős beruházásért a létesítmény különdíjat nyert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?