Több száz paprikafajtát termesztenek ebben a magyarországi fóliasátorban

Több száz paprikafajtát termesztenek ebben a magyarországi fóliasátorban

agrarszektor.hu
Paprika nyílt napot tartott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya Monorierdőn. Az osztály több fajtaregisztrációs vizsgálatot végez, s idén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kérésére a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember 15-én, Monorierdőn, a Nébih Fajtakitermesztő Állomásán tartotta nyílt napját a Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya az érdekelt paprikabejelentők, illetve -nemesítők részére. A fóliablokkban összesen 210 paprika fajta került kísérletbe, melyből a fajtajelöltek száma 89 volt, írta meg a NAK.

A bejelentők megnézhették saját fajtáikat, a vizsgálat során esetlegesen felmerült problémákat megbeszélhették a témavezetővel a növényállomány mellett. A bejelentések elsősorban hazai, kisebb részben külföldi bejelentőktől érkeztek. Évről évre nagyszámú paprikafajtát vizsgálnak a cseh társintézmény részére, kisebb számban pedig osztrák kérésre is.

A bejelentések célja többnyire a fajtaregisztráció. Az új fajták a kétéves, úgynevezett DUS vizsgálat (megkülönböztethetőség, egyöntetűség, állandóság vizsgálata) és a fajtaleírás elkészülte után kerülnek fel a Nemzeti Fajtajegyzékre, majd a közös európai fajtalistára. A Nébih számos zöldségfajra, így paprikára is akkreditált, így a CPVO (Európai Növényfajta Hivatal) a vizsgálatok eredményét európai uniós fajtaoltalomra is elfogadja.

A Nébih Kertészeti Fajtakísérleti Osztálya több más zöldségfaj fajtaregisztrációs, illetve fajtaoltalmi vizsgálatát is végzi a tordasi fajtakísérleti állomáson. Nagyszámú bejelentést vizsgáltak idén pl. tökfélékből, padlizsánból, görög- és sárgadinnyéből, zöldborsóból, csemege- és pattogatni való kukoricából, uborkából és vöröshagymából is. A legnagyobb fajtaszámmal a paradicsom DUS kísérlet került beállításra. Ebben az évben összesen 249 paradicsom- és paradicsomalany-fajtát vizsgáltak. A növényállományban, illetve a leszedett mintákon megfigyelt és mért tulajdonságok mellett a fajtaleírások több faj (pl. paprika, paradicsom, sárgadinnye, borsó) esetében rezisztenciatesztekkel is kiegészülnek. Ezeket a teszteket az osztály munkatársai külső, illetve a hivatalon belüli szakértők bevonásával a környező országok társhatóságai részére is végzik.

Az idén a NAK felkérésére a fajtaregisztráció feltételeként szolgáló DUS kísérlet mellett a vöröshagyma leíró kísérletét is beállították. Az üzemi technológiát modellezve kerültek be a vetőmag-forgalmazó cégek hazánkban forgalmazott hagyma fajtái kisparcellán, négy ismétlésben, azzal a céllal, hogy független, cégsemleges kísérletben objektív összehasonlításra adjanak lehetőséget. Az érintett fajták betakarítása megtörtént, a kísérlet 2021. márciusában végződik, tárolási és beltartalmi értékvizsgálatokkal kiegészülve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?