Imádod a fenyőket és a tobozokat? Akkor ezt a programot neked találták ki!

Imádod a fenyőket és a tobozokat? Akkor ezt a programot neked találták ki!

MTI
Ebben az évben is nyitvatartási időben tartja a tobozszüretet a Folly Arborétum, ahol vezetett séta és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket november 7-én Badacsonyörsön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. Rossz idő esetén az eseményt november 14-én tartják, olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Mint írják, egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők (Pinus coulteri) tobozszüretének megtekintése, mivel a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30-40 cm hosszúak és 10-20 cm szélesek is lehetnek. A Folly Arborétumban található egyik példány már 80 éves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 évet, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, azok nem vihetők el, de a szüret napján az arborétum egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba a látogatóknak.

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett séta is kíséri. A sétán Folly Réka tulajdonos mesél az arborétum történetéről és kincseiről. A gyerekek pedig kalandos séta során megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett "kincsekből" pedig a kézműves foglalkozáson levél- és terméskarkötőket is készíthetnek.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?