Meglepő eredmények: a nehézségek ellenére is jók lettek az idei termések

Meglepő eredmények: a nehézségek ellenére is jók lettek az idei termések

agrarszektor.hu
Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt, közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növények termelőit. Az extrém időjárási feltételek közül idén a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították, sorolta az államtitkár. Feldman Zsolt elmondása szerint az említett kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, az idei kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az államtitkár az augusztus első felében sikeresen lezárult nyári aratási munkákkal kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb területen termesztett nyári aratású szántóföldi növényünk az őszi búza, amelynek országos termésátlaga 5,37 t/ha lett, az összes termés pedig 5 millió tonna. Az idei termésátlag majdnem rekordot jelent, csak egy alkalommal fordult elő az ideinél jobb adat. Az össztermés mennyisége ugyanakkor a terület csökkenése miatt átlagosnak minősíthető. Az őszi árpa országos termésátlaga 5,65 t/ha lett. Ez a búzához hasonlóan majdnem történelmi rekord, csak egy évben volt ennél jobb eredményünk. Az összes árpatermés 1,32 millió tonnát tesz ki.

A nyári kalászosokat végül a vártnál jóval kevésbé viselte meg a tavaszi aszályos időjárás, ez a rendkívül kedvező termésátlagon is meglátszik, fogalmazott Feldman Zsolt. Az őszi káposztarepce 2,52 tonna/hektáros termésátlaga és 785 ezer tonnás össztermése viszont csökkenést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A tavaszi időszakban tapasztalható aszályos időjárás a legjobban a repcét viselte meg. A kisebb területen termesztett nyári aratású növények eredményei az átlagosnál jobbnak minősíthetők.

Az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy az őszi betakarítási munkák is a befejezésükhöz közelednek. A legnagyobb területen termesztett kukorica betakarítása 2020. november 25-én országosan 96%-on állt. Országosan a kukorica termésátlaga 8,656 t/ha, amely történelmi rekordot jelent. A jelzett országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4%-kal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5%-kal meghaladja. Az adataink alapján az idei kukorica össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, ami átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít. A napraforgó betakarítása befejeződött, 613 ezer hektárról 2,84 t/ha hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarítása is befejeződött, 59 ezer hektárról 2,72 t/ha hozammal 161 ezer tonna termett.

A gabonák nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve a belpiacon is emelkedtek az árak idén szeptembertől kezdve. A hazai áremelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az őszi időszakban szokásos ütemben folyik, ugyanakkor a gabonamérlegünk stabil és minden gabonából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a 2020/2021-es szezonban. A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve exportra közel 6 millió tonna gabona kerülhet, amelyből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli mennyiséget tehet ki, tájékoztatott Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?