Innovatív újdonság: starterhatású talajfertőtlenítőt dobott piacra a nagy növényvédő cég

Innovatív újdonság: starterhatású talajfertőtlenítőt dobott piacra a nagy növényvédő cég

agrarszektor.hu
Innovatív és hiánypótló újdonságot mutatott be a Syngenta: az új, rendkívül egyszerűen kijuttatható Force Evo a népszerű talajfertőtlenítő formula mellett starter műtrágyát is tartalmaz, tudhattuk meg a vállalat közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus járványhelyzet miatt ezúttal online ismerkedtek meg a gazdálkodók a Syngenta innovatív termékfejlesztésének legújabb képviselőjével. Máté Endre, a vállalat Duna-régiójának fejlesztési vezetője köszöntőjében elmondta, a Syngenta rendkívül nagy hangsúlyt fektet a kutatás-fejlesztésre. 2021-től számos újdonság érhető el a magyar gazdálkodók számára is.

Dr. Vörös Géza rovartani szakértő a legfontosabb talajlakó illetve talajfelszíne felett károsító rovarokat elemezte kukoricában. A résztvevők részleteket hallhattak arról is, hogy milyen fertőzés várható a következő évben. Bár a drótféreg és a kukoricabogár kártétel az idei évben nem volt akkora, mint amit vártak, azonban a kártevők peterakása idején kedvező, csapadékos időjárás miatt nem szabad elhanyagolni a következő évben a tavaszi kultúrák talajfertőtlenítését.

Horváth András, a Syngenta rovarölő szerekért felelős fejlesztőmérnöke elmondta, hogy az új talajfertőtlenítő kijuttatása mikrogranulátum adagolóval felszerelt vetőgéppel történik, sorkezelés formájában, a magok közelébe. A termék kukoricában és burgonyában kapott engedélyt 16-20 kg/ha dózisban. Az alacsonyabb dózis hatékony a drótférgek ellen, míg a magasabb dózis akár a gyenge-közepes kukoricabogár-lárva fertőzés esetén is kellő védelmet ad a kultúrnövény számára. Ahol erős kukoricabogár fertőzés várható, ott mindenféleképpen a Force 1,5 G magasabb dózisának a használatát javasolta a szakember.

A 20 kg/ha dózisban gyakorlatilag egy teljes starter műtrágyának megfelelő tápanyag kijuttatása valósul meg. Ezzel a hatással akár egy teljes gyökéremelet regenerációja történhet meg erős kártétel esetén is, amely segíti a gyökerek gyógyulását. A diffúzor használata javítja a drótféreg elleni hatékonyságot, mivel az eszköz abba a rétegbe - a mag feletti rész és a talajfelszín alatti szárrész - teríti a szert, ahol a drótférgek károsítása történik. Az elmúlt 5 évben végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a talajfertőtlenítő képes a drótféreg fertőzöttséget alacsony szintre csökkenteni, amely a termelő részére tonnákban kifejezhető termésmentést jelenthet.

Papp Zoltán kukorica termékmenedzser előadásában kifejtette, hogy a termelők részéről gyakran jelentkező igény, hogy szükségük lenne talajfertőtlenítésre és szeretnének mikrogranulátum formában starter tápanyagokat is kijuttatni kukoricában. Ez viszont abba a technológiai korlátba ütközik, hogy a vetőgépek döntően egy mikrogranulátum kiszórására alkalmas tartállyal rendelkeznek. Így a gazdáknak választaniuk kell, hogy vagy talajfertőtlenítőt, vagy starter műtrágyát használnak. Ahol szükséges, ott gyakran a talajlakó kártevők elleni védekezést választják, így viszont nem tudják kihasználni a starter nitrogén, foszfor és cink pozitív hatását a kezdeti, különösen hideg májusi időjárás esetén.

A szakember elmondta, hogy ennek mostantól vége, ugyanis az újonnan engedélyezett talajfertőtlenítő használatával ezt a kompromisszumot nem kell megkötni. A készítmény egy szemcséjében lévő teflutrin biztosítja a talajlakó kártevők elleni rovarölő hatást, a nitrogén, foszfor, mangán és cink pedig a kezdeti gyors fejlődést garantálja, akár hidegebb periódusban is. Kijuttatása egyszerű, mivel gyakorlatilag pormentes, homogén és jól guruló szemcsék alkotják, ismertette Papp Zoltán.

A Syngenta kukorica termékmenedzsere beszélt arról is, hogy a szer elmúlt évekbeli vizsgálata során megállapították, hogy minimális szintre tudja csökkenteni az egyre nagyobb gondot okozó drótféreg kártételét, jelentősen mérsékli a kukoricabogár-lárva kártételét, egyúttal a kezdeti gyökérfejlődést is serkenti és gyorsítja a gyökérzet regenerálódását esetleges kártétel esetén. Összességében a termék használatával ki lehet küszöbölni a talajlakó rovarok lárváinak kártételét, valamint segíti a gyökérregenerációt, javítja a növény stressztűrését és kezdeti fejlődését, és átlendíti a hideg által okozott relatív tápanyaghiányon. Ezek a pozitív hatások segítik a profi kukoricatermelők azon szándékát, amellyel maximális mértékben ki akarják használni a kukorica hibridekben lévő terméspotenciált, így a hozam növelésében további nagy lépést jelent az új technológia használata.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?