Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a műtrágyapiacon folyik

Megdöbbentő számok láttak napvilágot: durva, ami a műtrágyapiacon folyik

agrarszektor.hu
Több mint a duplájára nőtt a műtrágya értékesített volumene Magyarországon 2020 novemberében az előző hónaphoz képest, a forgalmazott mennyiség pedig közel háromszorosa lett most a tavalyi év tizenegyedik hónapjához viszonyítva. A növényvédő szerek iránti kereslet szintén megnövekedett 2020 novemberében, és jól látszik az is, hogy tavaly ugyanekkor sokkal visszafogottabb volt a rovarölők, gyomirtók és gombaölők iránti igény, mint idén a vizsgált időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020 novemberében a műtrágya értékesített volumene több mint a duplájára növekedett az előző hónaphoz képest - derül ki a NAIK AKI legfrissebb jelentéséből. Tavaly novemberhez viszonyítva a forgalmazott mennyiség a vizsgált időszakban pedig közel a háromszorosa lett. A legtöbbet mészammon-salétromból (MAS) adták el a tárgyhónapban, ennek forgalma ez év októberéhez és a múlt év novemberéhez mérten is a két és félszeresére emelkedett. A második helyen az ammónium-nitrát (AN) végzett. Az AN értékesített volumene is négy, illetve az ötszörösére nőtt tavaly novemberhez, illetve a múlt hónaphoz képest. Az összetett műtrágyák iránti kereslet viszont mérséklődött a tárgyhónapban. A két legnagyobb volumenben eladott termék értékesítési ára az élénk keresletük ellenére is stagnált, illetve csökkent (- 6 százalék) 2020 novemberében az egy hónappal korábbihoz képest. A többi megfigyelt műtrágya ára 1-4 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban 2020 októberéhez mérten. Múlt év novemberében az értékesítési árak jellemzően az idei novemberi árak alatt mozogtak, a szuperfoszfát ára azonban 13 százalékos áremelkedést könyvelhetett el.

2020 novemberében a vizsgált növényvédő szerek iránti kereslet is növekedett a gombaölők kivételével, ennél a termékcsoportnál nem változott lényegesen az értékesített volumen az egy hónappal korábbihoz mérten. A rovarölők és a gyomirtók forgalma két-, illetve a másfélszeresére nőtt a tárgyhónapban 2020 októberéhez képest. Tavaly novemberben sokkal visszafogottabb volt mind a három kategória szerei iránt az igény, mint idén a vizsgált időszakban. A legkisebb forgalom akkoriban a gombaölőknél volt tapasztalható. A Force 1,5G-n kívül még két gyomirtó a Gardoprim Plus Gold és a Laudis értékesített volumene volt 2020 novemberében a meghatározó. Az elmúlt év hasonló időszakában is ezek a termékek voltak a legnépszerűbbek a Laudis kivételével. Az értékesítési árak vegyes tendenciát mutattak, a stagnálás és az enyhe csökkenés mellett két növényvédő szer ára nőtt 1,5 százalékkal. A Gardoprim Plus Gold ára a vizsgált hónapban 10 százalékkal mérséklődött októberhez viszonyítva. Múlt év novemberéhez képest az árak a vizsgált hónapban inkább magasabbak voltak (3-13 százalékkal), néhány terméket kivéve.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?