Erre csúnyán ráfizethetnek a magyar gazdák: mostantól csak így lehet biztos a termés

Erre csúnyán ráfizethetnek a magyar gazdák: mostantól csak így lehet biztos a termés

Bõle István
A klímaváltozás a magyar mezőgazdaságban már gyakorlati változtatásokat kényszerített ki. Ez igaz a szántóföldi növénytermesztésre, a gyümölcstermelésre és a kertészetekre is. Ahhoz, hogy a termés mennyisége ne csökkenjen, a gazdálkodóknak többet kell költeni a vegetációs időszakban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szüleink, nagyszüleink hosszú szárú csizmáját már régen nem kell leakasztani a nagy hó miatt a kamara szögéről - jellemezte az időjárásban bekövetkezett fordulatot az Agrárszektor kérdésére Szöllősi Károly, aki szántóföldi növényeket termel családi gazdaságában, a Duna közelében, Apostag határában. A legfeltűnőbb változás, hogy megszűnt az évszakok éles határa, teljes mértékben hiányoznak például a korábban elmaradhatatlan klasszikus három hónapos hideg időszakok. A mostani december is sokkal inkább mediterrán jellemzőket mutat, semmint a korábban nálunk érvényes kontinentális jelleget - tette hozzá a gazdálkodó.

Például a búzának szüksége lenne a téli, nyugalmi állapotra. Ettől a növénytől igazán jó termés akkor várható, ha hetekig fagyosak az éjszakák és hótakaró alatt pihenhet. Az optimális fejlődést évek óta akadályozza az egyenetlen csapadékeloszlás, a csapadék bőség és hiány kiszámíthatatlan váltakozása. Általános tapasztalat az is, hogy az altalajokban sok-sok centiméterrel csökkent a vízszint. A hosszabb fagyos időszak elmaradása miatt nem gyérül a korábban tapasztalt mértékben a rovarvilág sem, sőt, eddig ezen a tájon nem jellemző, új fajok is megjelentek. Ezért többet kell költeni a szántóföldeken gazdálkodóknak a növényvédelemre. A fejlődésbeli elmaradások is korrigálhatók például lombtrágyákkal, de ezek beszerzése és a termőföldekre történő kijuttatása is többlet költségekkel jár.

A mostani, decemberi napok időjárásából arra következtethetünk, hogy 2021-ben is kénytelenek leszünk majd sokszor permetezni a nagyszámú áttelelő rovar miatt

- mondta Székely Zoltán, aki többfajta gyümölcsöt termel több tíz hektáros családi gyümölcsösében, a gyöngyösi határban.

Forrás: MTI Fotó: Mészáros János

A vegyszerezési kényszer többletköltsége még a kisebb vagy közepes területű gyümölcsösökben is millió forintokban mérhető. Az elmúlt években előfordult már, hogy például az alma termését csak húsz permetezéssel lehetett megóvni. Többször is "fénylettek" a levéltetű invázió miatt a gyümölcsösök. Ugyanakkor, ennek a kártevőnek a természetes ellensége, a hét pettyes katica szinte eltűnt Magyarországról.

A hazai gyümölcsösökben, az utóbbi években szinte teljesen elmaradt a mélynyugalmi állapot, amely a 20. században még általában egészen márciusig eltartott. Mostanában már február végéig a szőlő metszését is be kell fejezni, mert már a Mátra alján arra is volt példa, hogy a második hónap utolsó napjaiban megcsordult az elvágott vessző. A nedvkeringés korai megindulása miatt a tavaszi fagyok sokkal nagyobb károkat okozhatnak a gyümölcsösökben. Ugyanis a szinte menetrendszerűen megérkező, nem egyszer mélyen nulla fok alatti, éjszakák a korábbi időszaknál fejlettebb növényekben sokkal nagyobb károkat okozhatnak. Nem mindegy, hogy ilyenkor piros pattanó bimbóban van például a kajszi, avagy már teliben virágzik. (Az idén a nagy tavaszi fagy már elvirágzott állapotában kapta el a gyümölcsöket, hatására a gyümölcskezdemények potyogtak le a fákról.) Többször előfordult az elmúlt években az is, hogy ugyan fagy nem volt, de rügypattanás után hideg, esős, szeles időszak következett. Így viszont elmaradt a rovarok porzása, a házi méhek a kaptárban töltötték ezt az időszakot.

A Dél-Alföldön az utóbbi időben teljesen más irányból érkeznek a csapadékot hozó frontok, mint azt mi vagy húsz évvel ezelőtt az egyetem tanultunk, ott csakis észak-nyugati uralkodó szélirányról volt szó

- avatatta be megfigyeléseibe az Agrárszektort Gyuris Attila Szeged közelében, a zsombói határban dolgozó virágkertész. A korábbi, észak-nyugat felől érkező esős frontokra, ma már alig van példa. Hozzánk eső mostanában szinte kizárólag csak Zágráb felől, végső soron az Adriáról, a rijekai részről érkezik. Ez által a száz éves átlagnál nálunk több lett az utóbbi időszakban a csapadék. Így előfordult, hogy az Alföldön több volt a csapadék, mint az Északi- Középhegységben. Gyuris Attila tapasztalatai szerint Pécs környéke és Baja vidéke kap nagyobb mennyiségű esőt az Adriáról eredő felhőkből. Szeged környékére nem mindig ér el a csapadékzóna. Ha viszont a Tiszát is elérik a felhők, akkor a szőke folyó felett szétválnak a nagyobb meleg miatt. Ezért vagy elmarad a csapadék, vagy nagyobb mennyiségű, özönvíz szerű eső zúdul a térségre. A Dél-Alföldön - a gazdák megfigyelései szerint - februártól május végéig észak- észak-keleti lett az uralkodó szélirány. Ezért ez a időszak rendre rendkívül száraz. Tavaly és az idén már februárban el kellett indítani a növényházakban a párásító berendezéseket, mert a külső levegő páratartalma mindössze 25-30 százalékos volt. Három-négy éve már az üvegházakban és fóliákban sem fejlődik megfelelő módon a paprika és a vágott virág a páratartalom szabályozása nélkül. A paradicsomnál egyelőre még nincs feltétlenül szükség erre a beavatkozásra. Ugyanakkor az öntözési program gyors elindítására fokozott szükség van a Dél-Alföldön, ugyanis a mesterséges vízpótlás nélkül minden szántóföldi növényt egyre nehezebb megtermelni az országnak ebben a fontos mezőgazdasági körzetében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02