Megvolt a csúcs a terményárakban?

Megvolt a csúcs a terményárakban?

Takarék Agrár24
Az elmúlt héten a búza, a kukorica és a szója jegyzései is többéves csúcsokat ostromoltak, ráadásul a takarmánykukorica a múlt héten számos régióban (pl. Európa, USA) még drágább is volt, mint az amúgy is nagyon drága búza. Az okok nyilvánvalóak: Kína és más jelentős importáló országok kereslete meghaladja az utóbbi időben jelentősen csökkent kukorica kínálatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az európai határidős piacon a búza ára 214 euró/tonna közelében tartózkodik, ugyanakkor az új termés (2021-es aratás) jelenleg 195 euró/tonnás szintet súrolja.

Érdekes fejlemény, hogy a kukorica ára az európai határidős piacon tonnánként 220 euróra emelkedett 2020. utolsó hetében, ami nemcsak többéves csúcs, de meghaladta a búza árát is. Mindazonáltal a Párizsi Árutőzsdén a kukorica ára az év elején (2021. január 4-i kereskedési napon) erőteljesen beesett. Így a kukorica tonnájáért most 200 eurót adtak, ami majdnem 20 eurós mínusz tonnánként. Igaz, csekély forgalom mellett, csupán 147 üzletet kötöttek.

A kukoricaárak 2020 utolsó heti robbanásának egyik oka az, hogy Argentína február 28-ig leállítja a kukorica exportját az új termés betakarításáig. Aminek hátterében az áll, hogy kormány biztosítani szeretné a megfelelő helyi élelmiszer-ellátást és megfékezzék az inflációt.

Argentína 2020/21-es szójaterülete a szokatlanul száraz időjárás miatt valószínűleg kisebb lesz, mint a tervezett 17,2 millió hektár - jelentette be a Buenos Aires Gabonatőzsde heti betakarítási jelentésében. Idén Argentínában - de Brazíliában is - a kukorica, a szója és a búza termelését jelentősen befolyásolta a La Nina éghajlati jelenség, amely mindkét dél-amerikai ország időjárásában komoly aszályokat okoz. Az aszály következtében eddig parlagon hagyott területeket már egyik országban sem fogják bevetni! Ez Argentína tekintetében csaknem 23%. Így az argentin és brazil szója- és kukoricakészletekkel kapcsolatos bizonytalanság továbbra is támogatja a piacokat, ugyanakkor a piacot Chicagóban a búza határidős ügyletei szintén hatéves csúcsra emelkedtek, mivel feltételezik, hogy az orosz export, az exportkvóta miatt jelentősen csökken, és ennek következtében a globális kínálat tovább romlik. Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre kvótát vezet be a búza, a rozs, az árpa és a kukorica exportjára, amely 17,5 millió tonnára korlátozza az exportot, valamint 25 eurós búzaexportadót vet ki tonnánként a február 15. és június 30. közötti időszakra.

Az elemzők szerint az orosz búza exportára a közelmúltban folytatott búza exportadó nyomán tovább emelkedett, de hozzátették, hogy a kereskedelem gyengül a hosszú újévi ünnepek előtt. A 12,5% fehérjetartalmú orosz búza a múlt héten 262 dollár tonnánként (szabadon fedélzeten, FOB paritás) volt értékesíthető a fekete-tengeri kikötőkben, ami 5 dollárral magasabb az előző héthez képest. Várakozások szerint, február közepe után, amikor érvényben lesz az exportadó, a búza ára tonnánként 270 dollárt (FOB paritás, Fekete - tenger) is elérheti tonnánként.

Az amerikai kukoricaexport a 2020/21-es pénzügyi évben eddig lényegesen dinamikusabb, mint tavaly (+142 %). 2020. december 10-ig 12 millió tonnát exportáltak és további 29,5 millió tonnát már értékesítettek. Összesen mintegy 41,5 millió tonna amerikai kukorica került értékesítésre.

Írta: Dózsa Gergely - Takarékbank Agrárcentrum

Források: 

https://www.agrarheute.com/markt/marktfruechte/getreidepreise-steigen-getreidepreise-2021-steil-576761

https://www.topagrar.com/markt/news/chinas-einkaeufe-treiben-us-maisausfuhren-nach-oben-12443330.html

https://www.igc.int/en/gmr_summary.aspx

https://www.finanzen.net/rohstoffe/weizenpreis

https://www.raiffeisen.com/markt/telegramm/produkt/euronext/mais/index.html

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?