Itt a legfrissebb előrejelzés: rosszabb lesz a globális gabonatermés, mint eddig hittük

Itt a legfrissebb előrejelzés: rosszabb lesz a globális gabonatermés, mint eddig hittük

MTI
A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) kissé rontotta a 2020/21-es szezonra vonatkozó globális gabonatermés-várakozását novemberi előrejelzéséhez képest, de a mennyiség így is rekordszintű lehet.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A londoni székhelyű szervezet legfrissebb becslése szerint a június végével záródó szezonban a világ gabonatermelése 2210 millió tonna lesz, 9 millió tonnával kisebb a novemberben vártnál. Az IGC rámutatott arra, hogy novemberi becsléséhez képest a kukoricatermés jelentősebben csökken az Egyesült Államokban, Argentínában és Brazíliában, amit csak részben ellensúlyoz a nagyobb búzatermés Ausztráliában, Kanadában és Oroszországban, illetve a nagyobb árpatermés Argentínában és Kanadában.

A folyó szezonra várt rekordszintű 2210 millió tonna gabonatermés 23 millió tonnával haladja meg az egy évvel korábbit. A szervezet szerint a folyó szezonban a gabonafogyasztás 2216 millió tonna lesz, 5 millió tonnával kisebb a novemberben vártnál.

Az IGC szakértői szerint a novemberi előrejelzéshez képest nagyobb mértékben esik a kukoricakereslet, mint amennyivel nő más gabonák és a búza iránti kereslet. Az új becslés szerint a szezonban a globális fogyasztás 24 millió tonnával múlja felül az egy évvel korábbit és már az ötödik egymást követő évben emelkedik. Az IGC szerint a folyó szezonban Oroszország kevesebb búzát exportál majd, de így is megőrzi elsőségét a világon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?