Vallottak a szakemberek: ezek pörgethetik fel a magyar mezőgazdaságot 2021-ben

Vallottak a szakemberek: ezek pörgethetik fel a magyar mezőgazdaságot 2021-ben

agrarszektor.hu
Megnyitotta a 2021-es évet a Syngenta. A nagy növényvédő szer gyártó cég a rendkívüli helyzetre való tekintettel egy online rendezvényen ismertette a tavalyi év tapasztalatait, és mutatta be, idén milyen termékekkel és szolgáltatásokkal áll ügyfelei rendelkezésére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Tóth Bertalan, a Syngenta növényvédelmi értékesítési vezetője elmondta, hogy 2020 elején mélyreható szerkezeti változást hajtottak végre a cégnél. Ennek keretén belül a növényvédő szer és a vetőmag üzletág működése különvált. Emellett a cég még több odafigyelésre tett vállalást, a digitális tartalmak további bővítésére, és arra, hogy továbbra is a termelők legjobb partnerei szeretnének lenni.

Az online rendezvény soron következő blokkjában Czigány Tibor, a cég dél-arikai regionális vezetője, Balogh Ákos, az afrikai növényvédelmi fejlesztési vezető és Tóth János a globális zöldség marketing vezető ismertették a helyzetet a nagyvilágban. Ennek kapcsán elmondták, hogy a koronavírus-járvány előtt a fehér kukorica afrikai helyzete, az etiópiai tefftermesztés és a vetőmagok globális előállítása és kijuttatása voltak a legnagyobb kihívást jelentő kérdések. A legegzotikusabb növények, amikkel foglalkozniuk kellett a söripar fontos összetevőjévé váló manióka, a gombás megbetegedések miatt egyre nagyobb veszélyben levő kakaóbab voltak. Ez utóbbinak a megmentésére már készül a megfelelő növényvédő szer. Balogh Ákos beszélt arról, hogy a koronavírus miatt átrendeződtek a problémák és kihívások prioritásai, de aki a kutatás-fejlesztés területén dolgozik, az a jövőben él. A szakember arra számít, hogy a következő években erősebb lesz a digitális világ betörése, a kutatás-fejlesztés terén pedig lépcsőfokok átugrása, kihagyása és felgyorsítása lesz várható. Czigány Tibor szerint a jövőben egyre több termelőt fognak tudni elérni, egyre egyszerűbb módszerekkel, a fő cél pedig az élelmiszertermelés növelése lesz. Tóth János szerint a digitalizáció fog nagymértékben fejlődni, az adatok gyűjtése, rendszerezése és elemzése fel fog gyorsulni, az előrejelzések és az előre felkészülés lesz jellemző a mezőgazdaságban, valamint a digitális tanácsadások fejlődése, erősödése.

Balog László, a kukorica és kalászos vetőmagok marketing menedzsere arról számolt be, hogy a 2020-as év kihívásokkal volt tele. Pozitívumként említette azonban a kukorica vetésterület folyamatos növekedését Magyarországon, valamint azt, hogy egyre népszerűbbek a Syngenta csúcshibridjei a magyar gazdák körében is. A sikeres növénytermesztés a vetőmaggal kezdődik, az élet esszenciájával, mondta Balog László, aki ezek után részletesen ismertette a vállalat legnépszerűbb és legígéretesebb hibridjeit, külön kiemelve azok előnyeit. A szakember arról is beszámolt, hogy mostanra a Syngenta minden igényt kielégítő hibrid kukorica portfólióval rendelkezik, és Magyarország harmadik legnagyobb kukorica vetőmag értékesítője lett.

Papp Zoltán, a cég marketing menedzsere arról beszélt, hogy kukorica növényvédelmében a normál és az extrém körülmények milyen kihívásokat rejtenek, és ezekre milyen válaszok adhatóak. A szakember elmondta, hogy a talajlakó kártevők fertőzését befolyásoló események az egyszikű és más gyomok terjedése kalászos gabonában, a forgatás nélküli és más talajkímélő művelési rendszerek terjedése, a 2014 utáni európai uniós zöldítési szabályozások, a hatóanyagok kivonása (neonikotinoid (2018), klórpirifosz-etil (2020)), valamint az időjárási körülmények befolyása a kártevők szaporodására. Az egyre erősödő talajlakó (drótféreg) fertőzés ellen 2021-re már csak a piretroidok maradtak. A szakember beszélt arról is, hogy a kukoricában a megmentett tőszám egyenlő a megmentett terméssel, és hogy hektáronként minden 5 ezer tő hiánya 1 t/ha terméscsökkenést okoz. Papp Zoltán ezután bemutatta a Force Evo növényvédő szert, amely egyszerre talajfertőtlenítő szer és teljes értékű starter műtrágya. A szakember elmondta, mely kártevők ellen milyen dózisokban hatásos az új növényvédő szer, majd ismertette a Syngenta további megoldásait a kukorica és a napraforgó károsítói ellen.

Magyarország a környező országokban élen jár napraforgó termesztésben, mondta el Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampányának menedzsere, aki azt is elmondta, hogy az elmúlt 10 évben szinte folyamatosan növekedett a termésterület az országban. 2020-ban ugyan a termés 20%-kal elmaradt a megszokott termésátlagtól, de a térséget tekintve itt volt a legkisebb a terméscsökkenés. A szakember beszélt arról is, hogy a 2000-es évek elején még az 1-1,5 tonna/hektár körüli termésátlagok voltak a jellemzőek, ez viszont mostanra megduplázódott, köszönhetően a 2000-ben, a 2005-ben és 2015-ben bemutatott hibrideknek. Arra a kérdésre, hogy van-e még hová folytatni a fejlesztést, Ácsné Dr. Szekeres Dóra elmondta, hogy az új AIR-hibridek a 2021-es (és remélhetőleg megrendezésre is kerülő) szántóföldi bemutatókon fognak debütálni, és 2022-től már megvásárolhatóak és kipróbálhatóak is lesznek. Ezek megjelenésével a Syngenta minden napraforgó-termesztőnek megfelelő hibridet tud majd kínálni.

Asbóth András, a kalászosok és repcék marketing menedzsere elmondta, milyen gyomirtó, csávázó, rovarölő, gombaölő és növekedésszabályozó szerekkel rendelkezik a cég az egyes mezőgazdasági művelési rendszereket illetően, és hogy ezek milyen összetevőket és hatóanyagokat tartalmaznak. A szakember kitért arra is, hogy az egyes szerek és szercsomagok mely károsítók ellen hatékonyak, és hogy mikor és milyen mértékben kell őket kijuttatni a legkedvezőbb hatásfok elérése érdekében. Asbóth András külön kitért az AgriClime szolgáltatásra is, amely egyfajta időjárási biztosítás kalászosokra 2021-ben. A szakember elmondta, hogy a szolgáltatásra két termék megvásárlása esetén minimum 50 hektárnyi termőterülettel lehet regisztrálni, és hogy a szárazság mint időjárási rizikófakor ellen kínálnak biztosítást vele. A szolgáltatásra 2021. február 1-je és április 5-e között lehet regisztrálni, a garanciális periódus pedig 2021. május 1-je és 31-e között él. A szárazságból adódó problémák miatt a gazdák maximum 30%-os visszafizetésre számíthatnak.

Madár István, a Portfolio elemzője arról beszélt, hogy milyen gazdasági kilátások várhatóak 2021-ben, amikorra a világ - remélhetőleg - túljut a koronavíruson. A szakember elmondta, hogy egyelőre még túl nagy a bizonytalanság, így nem tud egyértelmű, biztos üzenetet megfogalmazni a jövőt illetően. Madár István szerint 2021. legfontosabb kérdései azok lesznek, hogy a vakcina jön-e előbb, vagy a harmadik hullám, hogy mire lehet számítani a vírus fenyegetésének elhárítása után, és hogy milyen kockázatok várhatóak a járvány utáni helyzetben. Az elemző szerint a harmadik hullám esélye a vakcinákhoz való hozzájutástól és a korlátozások lazításától függ, de a termelési és szállítási nehézségek, a lassú átoltottsági szcenáriók és a keleti vakcinák "játékba kerülése" és a lakosság részéről tapasztalható oltásellenesség is árnyalhatják a képet. Madár István úgy látja, hogy a következő időre három forgatókönyv állítható fel:

  • a "szerencsés csillagállás" esetén gyors vakcinaelérésre és átoltásra lehet számítani, amit felszabadulás követ;
  • a "rámegy az évünk" forgatókönyv elhúzódó járványhelyzetet és kései nyájimmunitást vetít elő;
  • a "korai nyitás" pedig korlátozások feloldásával kecsegtet a veszélyeztetett népesség átoltása után, ám ennek meglehetnek a maga veszélyei.

A szakértő szerint a társadalom azon részei egyre türelmetlenebbek, akiknek a korlátozások a megélhetésüket veszélyeztetik. Madár István azt is elmondta, hogy a vakcina és a korlátozások feloldása után milyen gazdasági hatásokra lehet számítani, és hogy ezek milyen következményekkel járhatnak, kezdve a csökkenő kereslettel az egyes termékek, szolgáltatások iránt, át a visszaeső árbevételen, a likviditási nehézségeken, a költségcsökkentési kényszeren, egészen az elbocsátási kényszerig. Az elemző kitért arra is, hogy a válság nem a betegségből, hanem a védekezési kényszerből fakad, amelyet a józan óvatosság, a pánik és a szabályozó lépések határoznak meg. A szakember szerint a vakcináig meg fog maradni a bizonytalanság, az eltérő nyitások pedig aszinkronitást fognak okozni, azaz a különböző gazdasági térségek eltérő tempóban és mértékben lábalnak ki a válságból, ezért az ezekben levő kereslet-kínálati folyamatok nem kerülnek szinkronba (pl. nyersanyag-drágulás, szállítási zavarok, kínálati problémák). Madár István szerint a járvány utáni alapforgatókönyv lendületes, gyors felpattanást, a lefagyott ágazatok magára találását valószínűsíti, amelyet állami élénkítő programok fognak támogatni, és a járványnak végső soron nem lesz tartós hatása.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06