Hova vezethet az exportláz a gabona piacokon?

Hova vezethet az exportláz a gabona piacokon?

Takarék Agrár24
A 2020-as év végére kialakult extrém magas terményáraknak a hazai növénytermesztők értelemszerűen örültek, hiszen a némileg emelkedő inputár emelkedést az output árának növekedése jócskán meghaladta, így jövedelmezőségük magasabb tudott lenni. A gyenge forintárfolyam, illetve a magas ár szemmel láthatóan élénkítette a búza- és a kukoricaexportját. Azonban piaci szereplők vélekedése szerint a túlzott export akár áruhiányhoz is vezethet a magyar piacon. Jelen bejegyzésünkben ennek a jelenségnek igyekszünk utánajárni, elsősorban a búza- és kukorica példáján keresztül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a KSH által közölt adatok alapján, 2015 és 2019 évek közötti átlagos betakarított termésmennyiség búza esetében 5,3 millió tonna, kukorica esetében pedig 7,6 millió tonna. A tavalyi évre becsült hozam előbbi termény esetében 5,1 millió tonna, kukoricából viszont a 2020-as termés jócskán meghaladta az előző évekét. Az első becslések szerint mintegy 8,3 millió tonna mennyiség termett. Eközben a 2020. január és novembere közötti időszakban a két gabonaféle exportja magasan a korábbi évek átlaga felett teljesített.

Forrás: KSH 2021 alapján Takarékbank Agrárcentrum szerkesztés, 2020. december becsült adat

A korábbi évek szezonalitása, és a 2020-as export aktivitás figyelembe vételével a tavalyi évre úgy becsüljük, hogy a kukorica kivitele várhatóan 4-4,5 millió tonna között volt, búza esetében a kivitt mennyiség 3-3,1 millió tonna lehet. Ami azonban mindkét esetben figyelemre méltó, hogy az elmúlt 5 év átlag kiviteli mennyiségét már 2020 augusztusára sikerült elérni kukoricából, búzából ugyanez októberre tehető. Visszatérve a tavalyi terméseredményekre: búzából idén az elmúlt 5 évi átlagnál közel 0,3 millió tonnával kevesebb termett, kukoricából ellenben 0,7 millió tonnával többet arattunk. Tehát aggodalmasabb alapvetően a búza esete lehet, a témafelvetés szempontjából, hiszen egy alacsonyabb terméseredmény mellett az export jócskán meghaladja az elmúlt évek átlagát. Kukoricából ugye több termett, de vajon elegendő-e?

Nominálisan az export növekmény (a decemberi becsült adattal együtt) 0,5 millió tonna búzából, kukoricából ugyanez 1,1 millió tonna. Tehát: búzából 0,3 millió tonnával volt alacsonyabb a termés, az export növekmény pedig 0,5 millió tonna. Kukoricából 0,7 millió tonnával több termett ugyan, de 1,1 millió tonnával nőtt a kivitt mennyiség egyidejűleg. E tekintetben a "hiány" búzánál nagyságrendileg 200 ezer tonna, kukoricából 400 ezer tonna, a 2020-as nyitó készletek sem magasabbak a megelőző évekénél.

Azonban az idei évben vélhetően a felhasználás szerkezete is változott. A takarmány felhasználás tekintetében a piac szereplői arról számoltak be, hogy nagyságrendileg a 2019-essel egyező mennyiségű takarmányt gyártottak, így a felhasználás ebben a tekintetben vélhetően nem változott. Becslésünk szerint azonban az élelmiszeripari felhasználás (liszt, tésztafélék, édesítők) a kiskereskedelmi forgalom bővülése nyomán magasabb lehetett, emlékezzünk csak vissza, hogy 2020 áprilisában gyakorlatilag minden harmadik háztartás pékséggé alakult. Még egy számszaki adat: az a növekmény, ami a kivitelben volt tapasztalható 2020-ban, az éves takarmányfelhasználásnak 50-55 %-a mindkét termény esetében.

Összeségében tehát további belföldi árfelhajtó tényező lehet a termények (elsősorban búza) esetében az, ami a fő gabonafélék piacán megfigyelhető. Gondoljuk végig: kevesebb volt a termés mintegy 300 ezer tonnával, a kivitel azonban (előzetes becslésünk szerint) 500 ezer tonnával meghaladta az elmúlt évek átlagát, történt mindez 5 éves rekord árakon. Emellett vélhetően 2021 első negyedévében is folytatódik az "exportláz" (ugyanis az árak nem korrigálnak lefelé továbbra sem). Ha viszonylagos áruhiány lesz búzából, amit felhasznál a malomipar, tésztagyártás, takarmánygyártás, a hazai piacon maradt termény ára az exportárnál is magasabb lehet. Ez rögtön beépül a liszt-kenyér árába, ezzel felgyorsítva az inflációs folyamatokat, nem beszélve arról, hogy a jelenleg is drága takarmányok ára is tovább emelkedhet, ha az esetleges áruhiány miatt importálnunk kellene a búzát drágán, méghozzá gyenge forint árfolyam mellett. 

Írta: Héjja Csaba - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?