Itt a hollandok receptje: különleges növekedésserkentőt fejlesztettek a növényeknek

Itt a hollandok receptje: különleges növekedésserkentőt fejlesztettek a növényeknek

agrarszektor.hu
Napjaink egyik leghangsúlyosabb témája a fenntarthatóság, az egyre növekvő igények miatt azonban a növények esetében is szükség van a környezetbarát és gyors megoldásokra, amire egy különleges módszert talált fel egy holland tervező. Megalkotta az úgynevezett "táncoló fényeket", melynek segítségével hatékonyabbá tudja tenni a növekedést és a peszticidek mennyiségét is jelentősen képes csökkenteni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A fenntarthatóság már a mindennapjaink részévé vált, nem meglepő, hogy egyre több kreatív módszerrel próbálják meg zöldebbé tenni a bolygót - írja az euronews. Daan Roosegaarde városi környezetben egyesítette a művészetet és a technológiát, az eredmény pedig rendkívül látványos és hatékony lett. A holland városban, Lelystadban mintegy 20 ezer négyzetméteres termőföld ragyog különböző színekben, ahol a kék, a vörös és az UV-fény keveréke egy hatalmas műalkotásként jelenik meg a szem előtt, ezáltal jönnek létre a "táncoló fények". Roosegaarde a nem mindennapi terve kipróbáláshoz egy zöldséget, méghozzá a póréhagymát választotta: a hatalmas mező napközben teljesen átlagos formát ölt, semmiféle szokatlanság sem fedezhető fel rajta, ám este már az egész terület különböző színekben pompázik.

Ennek a technológiának a segítségével növelni tudják a növények fejlődését, sőt, akár a peszticidek iránti igényt is csökkenthetik mintegy 50 százalékkal - árulta el Roosegaarde. Ez pedig azért is lényeges, mert a fenntartható fejlődés érdekében a hollandok igyekeznek csökkenteni a növényvédőszerek használatát.

De hogyan is működik mindez? A válasz a meghosszabbított napfény óráiban rejlik. A növények számára elengedhetetlen a fény, a művész növény- és fotobiológusokkal együttműködve kitalálta, hogy egy bizonyos fényrecept elősegítheti a növények hatékonyabb növekedését azáltál, hogy meghosszabbítják azoknak az óráknak a számát, mely során napfénynek vannak kitéve. A projektnek a "GROW" nevet adták, Roosegaarde pedig egy filmet is készített, ami szintén ugyanezt a nevet kapta. A film bemutatja a különleges fényvilágot, és azt is, hogy mindez hogyan segít az embereknek és a növényeknek egyaránt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?