Megoldódni látszik a magyar földek egyik nagy problémája: fontos változás jön

Megoldódni látszik a magyar földek egyik nagy problémája: fontos változás jön

agrarszektor.hu
Enyhe idő és eső - ez lenne most az ideális időjárás, melyből ezen a héten csak egy kérésünk látszik teljesülni, méghozzá a csapadék. A talaj fölső rétege, mely az elmúlt hetek száraz időjárása után az ország döntő részén teljesen kiszáradt, ezen a héten mindenhol megázik, és feltöltődik nedvességgel. Az enyhe időből azonban nem sokat kapunk, ugyanis erős lehűlés várható, sokfelé erős, időnként viharos széllel. A kukorica vetéséhez a talaj még hideg, egész héten 10 Celsius fok alatt várható a fölső 5-10 cm-es réteg hőmérséklete.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A múlt hét nagyobb részében változékony, hideg időjárás uralkodott hazánkban - írja a met.hu. Hétfőn a szinte országszerte fagyos reggel után napközben 15 Celsius fok körüli értékekre melegedett a levegő, és napos, száraz időben lehetett haladni a tavaszi munkákkal. Majd kedd reggelre egy hidegfront érkezett, és a nyugati, délnyugati határszélen, valamint az északi országrészben többfelé kifehéredett a táj, 2-8 cm-es hóréteg hullott, de a Bükkben 10-15 cm esett. A Dunántúl jelentős részén, a Kiskunság területén és a keleti határszélen azonban ekkor sem öntözte a talajokat számottevő mennyiségű csapadék, de a szerdai és csütörtöki záporokból sem. Összességében 0-10 mm csapadék hullott, a több ismét északkeleten. A Kisalföldön van olyan hely, ahol gyakorlatig két hónapja nem esett számottevő csapadék, az elmúlt 30 nap csapadékösszege az ország nagyobb részén 20-40 mm-es, a 90 napos 20-70 mm-es hiányt mutat az átlaghoz képest. A hidegfront mögött kedden sarkvidéki eredetű hideg léghullámok érkeztek, szerdán reggelre már -2 és -7 fok közé hűlt le a levegő. A csütörtök is hasonlóan fagyos reggelt hozott, majd a hazánk fölött nyugalomba jutott légtömeg többnyire péntekre okozta a legerősebb fagyokat. Ekkor nagy területen hűlt a levegő -4 és -7 fok közé, de többfelé -8, -9 fok is előfordult. Pénteken napközben enyhülés kezdődött a magasabb légrétegekben, mérséklődött az éjszakai lehűlés, hétfőre mindenhol megszűntek a fagyok, a maximumhőmérséklet pedig szombaton és vasárnap is már a 20 fokot közelítette. A talajok felszín közeli rétege sajnos továbbra is igen száraz az ország jelentős részén. A Dunántúlon, és a középső országrészben a felső 20 cm-es réteg nedvességtartalma nem éri el a kritikus 40%-os értéket a növények számára hozzáférhető víztartalom százalékában, de jelentős területen 30% alatt alakul ez az érték. A középső és mélyebb talajrétegek még kellően nedvesek, ősszel és télen kellő mennyiségű csapadék hullott a talajok feltöltődéséhez. A hideg időben az 5 cm-en mért talajhőmérséklet is jelentősen, 5-8 fokra visszaesett péntekre, azóta melegedett a talaj, jelenleg többnyire 7-12 fok között alakul.

Forrás: MTI/Varga György

Az őszi kalászosok a bokrosodás fenológiai fázisában járnak. A csapadékos október miatt későn vetett, fejletlenebb búza állományoknak és a repcének továbbra is igen nagy szüksége lenne a csapadékra. Tavaly ilyenkor igen hasonlóan alakult időjárásunk, áprilisra akkor is jelentősen kiszáradt a talajok felszín közeli rétege, és az aszályos időben nem hozott elegendő oldalhajtást a repce, így a termésátlagok jelentősen elmaradtak a kívánatostól. A keleti országrészben a februárban és márciusban tartósan belvizes foltokban a vetés sokfelé kipusztult. A kukorica vetése időben aktuális, de a talaj még mindig hideg, és az ország döntő részén a fölső réteg száraz is. A folytatásban az egyik probléma megoldódni látszik, ugyanis jelentős csapadék érkezik. Tartós felmelegedés azonban nem ígérkezik, a csapadék lehűléssel jön, csak a jövő héten várható, hogy a talajhőmérséklet újra 10 fok fölé emelkedjen.

A folytatásban egy légörvény helyeződik tartósan Közép-Európa fölé, mely kiadós csapadékot hoz térségünkbe. Összességében a hét végéig 20-40 mm eső várható területi átlagban, országszerte megázik a talaj és feltöltődik a fölső rétege. A csapadék zöme hétfő estétől szerda reggelig valószínű, melybe főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben hó is vegyülhet. Péntektől csökken majd a csapadékhajlam. Főleg a Dunántúlon és északkeleten lesz erős, időnként viharos a szél, majd csak péntekre gyengül az ereje. A csapadékkal hideg is érkezik, a hőmérséklet keddre előbb a Dunántúlon, majd szerdára keleten is jelentősen csökken: a maximumok mindössze 4 és 9 fok között várhatók. A sok felhő és a szél miatt fagy azonban a hét végéig nem valószínű. A hét végére csökken a felhőzet, mérséklődik a szél, napközben kissé melegszik a levegő (10-15 fok köré), de a fagyzugos részeken ekkor hajnalban gyenge fagyok is előfordulhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?