Óriási pusztítást végez ez a kártevő a dióültetvényekben: így lehet védekezni ellene

Óriási pusztítást végez ez a kártevő a dióültetvényekben: így lehet védekezni ellene

agrarszektor.hu
Jól kötött a dió, nem fagyott el, mégsem terem a diófa? Ezt a jelenséget az esetek nagy többségében az utóbbi években elterjedt dióburok-fúrólégy okozza. Ez a foltosszárnyú, jellegzetes megjelenésű légy hazánkban az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli-, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni - derült ki a Biocont Magyarország Kft. közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A dióburok-fúrólégy Magyarországon az elmúlt 10 évben fokozatosan terjedt el a déli, dél-nyugati országrész irányából az észak-keleti irányba, és így a terjedésének megfelelően fokozódó kártételével minden évben lehet számolni. Mert még ha van is a fán nyár elején számottevő termés, védekezés nélkül mégis alig marad kellően kifejlődött és megfelelő minőségű "gyümölcs" a betakarítás idejére. A termés jelentős része csökevény, barna-foltos, aszott terméssé válik. A légy július derekán kezdi meg őszig elnyúló rajzását, majd ezt követően a dióburokban fejlődő lárvái (nyűvei) a burok szétroncsolásával a termés kifejlődését akadályozzák, későbbi kártételük pedig az addig esetlegesen kifejlődött termések elszíneződését, koraérését okozzák. A telet a fa alatt a talaj felső rétegében, báb alakban töltik, majd a következő évben nyáron-ősszel folytatják életüket.

Jól időzített rovarölő szeres védekezéssel az ökológiai ültetvényekben is lehetséges annyira meggyéríteni a legyek számát, és így a kártételt, hogy értékelhető mennyiségű és minőségű termést takaríthasson be az ember ősszel. Ennek van néhány feltétele:

  • a rajzás kezdetének és alakulásának nyomon követése - színcsapdával;
  • az ökológiai gazdálkodásban is engedélyezett, hatásos rovarölő szer(ek) használata;
  • megfelelő hasznosulást biztosító permetezés-technika alkalmazása.

A Biocont Magyarország Kft. a bio-termesztésű dióültetvények megvédésére az országban legnagyobb ökológiai termelői közösséggel rendelkező cégével, a BioNuss Hungary Kft-vel közösen kísérletet állított be Patai Roland bio minősítésű dióültetvényében a dióburok-fúrólégy ellen Pyregard (természetes piretrin) és NeemAzal-T/S (azadirachtin) készíményekkel a korábbi évek kedvező tapasztalatai alapján. Az elért eredmények bemutatása érdekében a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft-vel együttműködve, Patai Roland ökológiai diótermelő ültetvényén a betakarítást megelőzően, helyszíni bemutatót fognak tartani idén ősszel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 17. 12:14